醫保揀AIA定保誠

188 回覆
6 Like 18 Dislike
A記藍到紅
出名賠錢好緊
買保險自己上10life睇咪得 洗鬼左問又問咩
我又冇sell
Aia一定最垃圾 沒有之一
一定唔揀AIA
大家都好憎AIA
aia 好多時都要你買儲蓄/危疾/人壽 先比你附加醫保
到你想cut儲蓄個陣就要連醫保一齊cut 好似係
買左有事都claim唔到架啦,得閒睇下新聞啦
其實富衛都有高端醫療嫁~
同埋50萬個plan唔係1年50萬,係每次傷病最多可以claim到50萬,仲要冇分細項全數賠償,eg年頭傷到隻腳又claim到,傷到個頭又claim到,傷到隻手又claim到,假設一年傷到3part最多可以賠150萬,當然啦哩份係一份普通個人醫保,只係for基本用途

如果for重大疾病嘅治療費用,就需要配合到高端醫療,每年有800萬,終生係4500萬,都係全數賠償

我地既客人一般都會2份搞哂,一個仙都唔需要自己補貼💪🏻
其實未必嫁💪🏻以往舊式嘅醫療保險點解會俾人稱為住院,係因為好多都會要求需要住院住到足夠嘅時數,先可以claim,但而家新式嘅醫保已經唔會再受限制,只需要開個床位其實就已經可以claim到,同埋唔一定要做手術,因為疾病而引致嘅檢查都可以claim
睇嚟師兄你有啲經歷咁
其實佢唔到好多時係睇agent有冇同客人仔細講清楚,希望你日後可以搵到個有貪心又唔會呃你嘅agent啦
樓主,我都同你情況一樣,諗緊高端醫療邊間好。

我見Bupa都包質子治療,不過保費比其他公司貴d。富衛 尊衛您性價比唔錯。
其實plan就一定aia贏左
因為佢包既野係多d

係唯獨唔知佢理賠係咪好麻煩
成日要經網絡醫生

所以仲諗緊買唔買aia
我就打算bupa fwd揀一樣,間間保險公司都d唔好地方,都唔知揀邊間好

AIA 網絡醫生
AXA 賠償慢又手緊
Cigna 自願醫保 保障範圍窄
bupa hero 貴,唔諗
係諗AIA, FWD, manulife, 3揀1
個agent想水你買埋啫
Manulife見post評價麻麻。

如果bupa fwd保障範圍差不多,就揀fwd算,諗咗半年
哈哈 我都諗左成個月未決定到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞