醫保揀AIA定保誠

188 回覆
6 Like 18 Dislike
ZA
cigna尊尚係最好但都係最貴
cigna 自願會平d但cover 都會少左
醫療裝置包括通波仔支架,同心臟起伏器等等都唔會落雜費
所以同一個價寧願買cover 多d既公司
尊顯會平d但只能附加咁買
尊顯or尊裕暫時係我比較哂咁多係出色d coverage 好d既plan
但最大問題aia似係收緊賠理賠標準
腸胃鏡等小手術只可以入日間診所做
私家做會有可能claim唔足
會明佢地好興要附合醫療所需先可以claim到
即係醫生話你要入院,但aia覺得你唔洗入院,咁都可以唔批claim
呢個就係我開post 唔知點揀醫保好
保誠儲蓄保啲履行比率幾浮動,多數派唔足100%
https://www.prudential.com.hk/performance/fulfillment-ratio/tc/index.html#EGS
醫療就唔知,你可以比較睇下啲派息比例

之前老母俾揸打水左去買保誠,睇完張單即刻叫佢cut左
腸胃鏡等小手術只可以入日間診所做

e樣野係邊到睇到?
我睇佢份契約都搵唔到
自己上youtube 打 aia 風波會揾到
醫療裝置係會落雜費的
可睇自願醫保合約條文第六部分3(b)條,基本上乜都包
好似普通自願醫保會擺落雜費
高額自願醫保會有獨立一項for醫療裝置
搭單問危疾 有無好介紹
呢個我打左去問
會落雜項賠
咁cigna除左住院限左180日同深切25日外,
暫時無咩挑剔
呢兩間係大公司來講最差
諗清楚
點解咁講呢 求指引
咁如果唔買A記同保記,仲可以買邊間高端醫療?
正呀師兄 解釋得好
我已經睇哂aia 保誠 manulife cigna 同富通
各有各好 但如師兄所講
aia 我上網見佢賠償捉得好緊 又要逼客睇網絡醫生 無附合醫療所需入院又會claim唔足
管制比較多 好麻煩
保記就的確 brochure 唔夠人地好
cigna 就無agent,
富通特級御醫保又唔係自願醫保
得番manulife
我睇左好耐真係揀到頭暈
心偏向想aia or 保誠
永明點睇 我買左 幾好
永明唔包質子治療
少一樣高端治療唔諗
aia都好似唔包質子治療
axa有冇睇過?
我個人傾向四大保號,選其中一間。

其他個d細公司,
除時被人收購/
pool唔夠大,年年加保費就pk
冇一間包喎.....
4大係邊大
只講香港
aia,axa,保誠,宏利
尊顯係高端醫療來 冇分咩網絡同非網絡醫生
分個隻係大眾醫療來 佢唯一係會有墊底費
墊底費額就自己揀
不過尊顯係平同coverage高 但佢都係附加條約來 一定要綁住其他plan出
另一隻新出叫尊裕就係單頭版既尊顯 但保費就相對會貴

利申aia agent
https://t.me/ggahahsj1
可以做個比較你睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞