其實你哋真係信新疆有「種族滅絕」咩? (2)

159 回覆
12 Like 187 Dislike
以下為專業五毛嘅觀點

舊年12月,BCI出咗公告,話接受“BBC有關新疆報導”,已經停止向新疆企業發認證。而上面提到嘅“BBC有關報導”,指嘅就係12月17號,BBC駐華記者沙磊(John Sudworth)嘅報導,裡面引用咗德國學者鄭國恩嘅文章,污衊中國強制動員勞工,搞所謂“強迫勞動”。

首先講下呢個鄭國恩,佢本名係Adrian Zenz。2006年,去咗劍橋大學讀人類學博士,開始“研究”中國少數民族問題。但搞人類學調查,只有同當地人面對面溝通,先可以拿到準確嘅一手資料。但呢位"鄭博士"寫博士論文,靠嘅係睇媒體報導,google下衛星圖像,頂多翻譯當地政府宣傳稿,其餘全靠FF。

到咗2016年,係《紐約時報》、《華盛頓郵報》嘅媒體支持下,鄭國恩創造力和幻想會嚇你一跳,一連寫咗十幾份有關新疆嘅“報告”,全部都係鳩噏,咩嘢種族滅絕、強迫絕育,一睇證據,口述全靠ff,數據全靠推測,關聯全無邏輯。呢一啲報告嘅傳播,都係全靠極右翼媒體同宗教狂熱分子,其中就有“自由亞洲電台”。

喺質疑鄭國恩嘅“研究”之前,我先介紹一下新疆嘅現狀,所謂新疆棉花存在“強迫勞動”,主要針對嘅係南疆地區。

2019年,新疆維吾爾自治區原棉年產值超過963億元,佔農業產值嘅四成多,農民純收入嘅百分之二十,來自於植棉收入。全區一半以上嘅農民種植棉花,而喺南疆,百分之八十以上嘅縣市植棉,22個深度貧困縣,都係植棉嘅縣市。簡單啲講,植棉係南疆經濟發展、農民脫貧攻堅嘅重中之重,棉花產業嘅發展,直接關係到南疆農民嘅生計。

講開又講,南疆棉花產業長期面臨兩大矛盾,第一係棉花採收難。就算採好,企業係當地請唔到工人,就面臨棉花加工難,呢個就係第二大問題,先講第一個。

棉花採收難嘅直接原因,係南疆土地碎片化,不利於機械採摘。 2020年,新疆棉花機採率達到百分之69.83。但詳細啲睇,南疆五地州棉花種植面積,佔咗全區棉花種植面積近七成,機採率卻淨係得百分之34.7;而北疆嘅機採率已經到咗百分之95以上。南疆土地流轉緩慢,仲有150萬畝地係林棉間作,唔適合農業機械,農田建設水平較低,機耕道等基礎配套設施都係相對落後。

呢啲問題導致咗一個現象,就係雖然新疆農業機械化率逐年提高,但一到咗收穫季節,依然有採摘棉花嘅工人缺口。 90年代中期以來,來自河南、四川、雲南、甘肅等中西部農村嘅勞動力,每年通過鐵路、公路,去新疆執棉花,一度有60多萬人,主要係去南疆地區。棉花採摘係季節性工作,如果唔及時,棉花賣出去嘅價格就唔高。

由於南疆仲有唔少人收入較低,近年來,國家幫助脫貧,做咗企業同當地居民嘅介紹人,招募人執棉花。雖然執棉花辛苦,但往往收入可觀,一個月可以掙5000蚊左右。呢個政策,提高咗當地人嘅就業比例,改善咗村民嘅生活條件,幫助貧困戶脫貧,仲可以促進棉花產業發展,一舉多得。

而喺新疆讀過書嘅人都知,當地不少小學同初中,到咗收穫季節會組織戶外活動,主要就係執棉花。呢種“戶外堂”,其實就係畀學生去玩,體驗生活,執到嘅棉花都唔多,大家都心知肚明。

但鄭國恩唔係咁樣諗,喺佢嘅“報告”裏面,政府介紹執棉花打工,變成咗“新疆有使用非自願勞動力採棉的歷史”、而組織學生體驗生活,直接叫“多年來強迫數十萬中學生採摘棉花”。

仲未講完,政府幫助打通市場環節,鄭國恩解讀為“新疆不斷擴大推動侵入式社會管控機制”、“脅迫性勞動轉移機制”國家為咗扶貧,要幫貧困戶聯繫企業,去到鄭國恩把口裏面,就係因為“集體生活更方便監視控制”,“工人係有宿舍嘅大院里工作同生活,佢哋嘅生活環境比牧民或農民更容易被國家控制。”勁過毒撚ff女神鍾意自己。

再講一下南疆棉花產業嘅第二大問題——企業請人難。呢個問題背後,就係南疆嘅教育問題。根據教育部數據顯示,截至2019年底,中國九年義務教育鞏固率達百分之94.8,而剩下嗰百分之5.2裏面,就有不少係南疆地區。長期以來,好多少數民族貧困因為勞動力受限於地理位置,無法熟練運用國家通用語言文字,亦都缺乏職業技能。 2015年嘅一份抽樣調查結果顯示 ,係農村常住居民嘅戶主裡,4成人淨係返過小學,唔夠一半人返過初中,呢個仲要係戶主嘅文化程度,整體受教育水平仲要更低。

國家多次組織職業培訓,駐村幹部同班村民一齊食一齊住、一齊學嘢一齊做嘢。有啲村民怕辛苦唔願意,有啲貧困戶怕脫貧後享受唔到國家嘅優惠政策,唔配合脫貧工作,駐村幹部仲要幫手勸黎勸去。鄭國恩一睇到呢啲嘢如獲至寶:扶貧幹部去勸貧困戶,咁就係“侵入性政治灌輸”;駐村幹部組織職業培訓,咁就係“強制性軍事化灌輸”。

為咗提高貧困戶職業技能,政府仲要積極幫貧困戶聯繫紡織企業就業,幫佢哋做培訓。比如2018年,政府組織阿克蘇地區嘅深度貧困戶,去阿克蘇職業技術學院紡織工程系培訓,將佢哋培養成服裝產業工人。 《阿克蘇日報》就報導過一個貧困戶通過打工脫貧嘅故事,農民古扎努爾·艾買爾,喺就業扶貧政策扶持下,2017年去到屋企門口嘅衛星工廠新疆諾頓服裝有限公司做嘢,原來喺屋企裏邊幫人整衫,一個月收入淨係得500蚊,去工廠返工後,一個月人工3000蚊,極大地提高咗生活水平。對於呢啲事蹟,鄭國恩FF成“政府通過高度灌輸性、強制性、軍事化嘅職業培訓,將少數民族勞動力從農民轉變為產業工人。”

政府唔單單係介紹工作,有啲貧困戶擔心出去執棉花後,屋企老人細路冇人照顧,政府亦都幫佢哋照顧,如果細路仲係比較細,就優先本縣本村內安排轉移就業。鄭國恩又FF:“喺呢種環境下,佢哋會對細路進行嚴厲嘅灌輸,如果佢哋唔講漢語,就會受到懲罰”,再比如乜嘢“政府強制父母同細路骨肉分離,擔心會受到脅迫”,擺明就係歪曲原意。

總結一下,呢個鄭國恩,號稱搵到咗“強迫勞動”嘅證據。證據就係佢睇新聞,睇到政府話有50萬人轉移就業,咁就係“有50萬強制勞工”;睇到學校組織咗戶外堂,咁就係“強迫使用非自願勞動力”;過去企業係車站前舉牌請人,依家駐村幹部直接幫手介紹返工,咁就係“侵入式社會管控”;睇到村民去外地打工,咁就係“被政府強迫同家人骨肉分離”。就係咁樣一篇異想天開嘅所謂“報告”,全程靠自己FF,就畀某啲勢力好似執到寶咁,紛紛指責中國“強制勞工”。只可以話真係好撚天才。

以上內容只供參考

sor9
如果話強制漢化,文化滅絕呢
但搞人類學調查,只有同當地人面對面溝通,先可以拿到準確嘅一手資料。
<--- on9
信,點解唔信,好多人證
人證
其實你地真係信89六四有天安門事件咩
死咗果啲係豬黎架姐

其實同啲iq太低嘅人講野真係拉低自己智商
兩邊都唔洗講咁多
清者自清
開放整個新疆俾記者去任睇任問

有冇人屈到上海有再教育營?
冇可能 因為上海係人都去得睇得影得問得
一睇就知係老屈啦,大陸對少數族裔有突別優惠,之前一孩政策都唔apply 去少數族裔。
話佢種族滅絕,真係痴9 線。。
其實你地真係信黑警有喺太子站打死人?

......係要實際證據......都係出黎......邊個邊個出邊啲數字邊啲文章就當執到寶......
樓主可以自己上去同世維會
美國歐洲幾撚多維吾爾人比人搞到家破人亡
出呢D泯滅人性既post想點

希特拉送人入集中營都係幫佢地沖涼姐
果晚我係站內
有死人
一手料
夠唔夠?
樓主5毛,完
巴打你認真?
南京大屠殺都無發生過啦,樓主都無親眼見到八國聯軍都係幻想出黎,佢地都只係約埋一齊參觀下中國姐
中國都好優待香港

拎走選舉 - 減低政治爭拗同衝突,建造和諧社會
中國人嚟頂爛市 - 輸入中國人才建設社會
搶走香港人才、技術,打完齋唔要和尚 - 令香港專才走出香港,發揮所才
中國人買貴啲地 - 中國資金流入撐住經濟
雙非 - 解決香港出生率低
普教中 - 協助港人從小學習國際語言
貴價東江水 - 中國缺水都要養住香港
染紅傳媒 - 整治媒體,重回正軌
呢2年仲有疫苗、口罩,全部次貨,但都係講成優先送畀香港

總之中國就乜都好,所有差嘅都係外國抹黑,官迫民反都係外國策劃
我相信外國都會有幫香港政府辯解嘅聲音
但係有啲嘢唔係幾個post、幾篇文章、幾個新聞就可以冚埋成件事嘅
香港發生啲咩事香港人最清楚,新疆發生啲咩事新疆人最清楚
同意,篇文都只為增加討論度
07年黨報:新彊中小學生 每日拾棉花35公斤 唔夠數罰錢 一般要朝9晚8咁做
https://lih.kg/2463781
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞