香港有無好既啪骨推介?

125 回覆
9 Like 3 Dislike
就係因為黃店,我先幫襯,
booking又難book
打左幾粒鐘電話

以為好野多人爭,
同埋我係睇左YouTuber介紹先去囉
點知真係咁流
泊完坐一世輪椅
睇黎sunny介紹既都係冇好嘢係咪見佢拍片先搞咁多嘢
我喺第二度啪骨第一次佢都唔會就住就住
純分享,感慨坊間依然有臥虎藏龍既物療師神手,幫左好多人,認真多謝佢

早前整傷過條腰骨,先係去左骨科睇症,跟住去佢附屬既物療做左不下五次,都係零好轉,條腰以致坐骨位依然赤赤痛。
之後去左間朋友推薦既物理治療師,真係好拿勁,本身我要著住腰封先可以慢慢行路,俾佢睇完按完之後我當刻可以唔洗再用腰封行路。
接下落黎佢每次療程都會幫我推正番我從坐骨到背脊位置既1-2舊骨,每次都feel到條腰又直左d,個人都越黎越無咁易行背,再之後睇多10次內,我條腰骨完全好番,到依家佢advise我幾個係屋企都可以做既strengthening就得。

垃撚圾
我個師傅叫我3個月啪一次,而且平日姿勢都要改再加拉筋
不過啪完真係好舒服,仲會高1-2cm
我頸椎前傾 s脊骨 o型腳
唔知整要幾錢
咁貴 我之前做開個到都係600咋喎
唔係大陸果啲係9gag彈歐美啲短片見到,之後下面個個留言都係話坐輪椅,脊醫個名真係幾臭下 搞搞佢
咩地方有得做啪骨
我睇左啪骨 火罐 針灸,兩次都搞左半個鐘至9個字wo

做完覺得有改善,但都真係要配合增肌/拉筋先會有效同斷尾

個人覺得腎仔醫師幾好,不過有佢地收費真係有d貴同埋佢地個reception 好撚趕客
啪完應該要做咩運動呀?
而家已經移左民唔睇症喇?
係邊到啪呀?
邊間呀?
https://youtu.be/hhvHpsxKjXw

其實最需要manipulation既係胸椎…腰同頸本身活動度會比較高所以對mani既需求唔算高

啪完胸椎應該盡量多啲做呢啲胸椎運動,胸椎活動度保持到啲肌肉都會少少好轉
胸椎唔夠直個膊頭會因為地人吸力自動寒背,反之個人企得夠直就唔需要用太多背肌去挺胸,個背就冇咁緊

就算冇啪呢啲運動都係愈做愈好
想問下骨盆前傾啪骨有冇得改善呀?
會有改善因為個人容易企得直左,腰椎就可以冇咁彎
但只係改善,根本問題都係需要練肌肉
自己有都市病長期肩頸膊痛,早排緊到唔舒服,去左中環間中醫啪骨,600蚊次,由於我唔係好嚴重果種,我做左3次已經好好多,個醫師都話如果好返好多無大礙可以唔駛再睇。

啪骨唔係一勞永逸,姿勢又唔岩肌肉又係會緊返。

物理治療都係果句,要解決痛楚嘅根源要練返好肌肉,改善錯誤姿勢。

但啪完即刻舒緩左真係好爽,幫你啪返工7啲骨去原位,可維持一晚。拉筋點拉個感覺係到喉唔到肺。
間野有2個人
一個女人負責針灸拔罐 另一個男人就正骨
但唔推介了。。因為個女人係愛國紅底既 自從聽過佢講"暴徒"之後我都冇再去過了
不過做完真係好舒服 so far 未搵到第2間手勢咁好
紅既就唔幫襯喇
我都搵緊手勢好既想試下
可以share邊間?
連登仔不嬲乜撚都睇唔起,話無用
用自身經驗否定所有野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞