2021 Second tier recruitment (2)

1001 回覆
2 Like 14 Dislike
7月頭second in先啱
bdo audit analytics 同pwc fs audit 大家會點揀?
有咩需要考慮
做嘅task好似唔一樣好多負皮
係咪講緊ey 15加到17k 好似係假象嚟
本身15k有13mth 但加到17k就得返12mth
實際上人工加得好少
有big4 做big4 唔洗考慮 仲要係fs
ching係咪做緊audit analytics? 可摸耳講下係做啲咩
你係咪做伏嗰啲
邊兩間跟咗
有冇人accept咗mazars offer?
用影印機 打橫打直 長邊短邊 print野
我諗係….
想講下信永中和shinewing呢間垃圾firm,除非得hlb or local firm揀,否則一律唔好入。
想當年一grad入去做risk advisory,一入去伏撚到仆街,
先唔講部電腦system舊撚到仆街,仲用緊2007年版本(後來轉工d公司我真係未見過有人用舊過2011年),
入去上至經理,下至senior同hr都係一班廢物+自以為好撚掂既仆街黎,
一有野做錯呢即刻a落去個a度,係partner面前投訴佢點唔掂,
後來有big 4 audit offer即刻決定quit果時仲好笑,hr head閪撚到罵人罵到,我心諗我黎緊做big 4洗繼續留係你間垃圾firm做?出面班廢物hr寄份工作證明封信係有摺痕同打錯名
只能夠話成間公司鍾意用班廢物做管理,抵一早比人淋屎
我又覺得shinewing幾好喎
利申:做過big4…rejoin shinewing
我唔敢講咩,會計依行一定有大做大,咪入返second tier寫衰自己cv
我就升經理 邊會寫衰cv
邊條智障負皮我
閪wing升m張cv狗也不屌啦下話
出面個市大少少果d公司都係big 4出黎啦,second tier d m出黎睇唔到有乜市場
我除晒衫 除埋褲 你屌吾屌
利申 紅巴
話間垃圾firm你咁撚護主做咩啫,隔離post你又話自己係k記rejoin shinewing係度幫shinewing講說話,你咁愛閪wing你咪愛飽佢囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞