韓劇  哲仁王后(13)暨申惠善X金正賢討論區  

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
個人覺得歷史係重要,不過以穿越題材去改變過去帶出正能量message我覺得ok
炸雞個名係個BJ改 而個BJ風評差
網民覺得為錢咩都做咁
所以俾人屌到仆街
人民幣係香啲
仲要賣得好明顯 陰啲陰啲畫面都無得難睇
估計客戶要求居多 當年變型金剛4嗰包蒙牛
希望頂得住
睇咗少少劇本集 唔知有冇理解錯
編劇揀哲宗做背景應該係呼應支那套太子妃升職記
原版好似係太子妃升職到太后
哲宗係典型男版灰姑娘 一夜由農民變咗王
套劇最後佢都成功改革朝鮮 升級為哲祖
奉煥亦由青瓦台廚師變成身份更尊貴的王妃
於是演變成一個「身份上升」的歷史fusion故事

錯在哲宗歷史上唔係一個賢君 又寫衰趙大妃之類
可能虛構一個王出嚟會無咁受批評
又係 支那人係鐘意好明顯大大個招牌
多謝share
虛構代入性好似又無咁強,不過揾一個傀儡皇帝做背景,講佢嘅身不由己其實都幾好睇
同意 不過韓國網友唔係咁睇
老老實實呢個真係肉酸左啲
可以以哲宗為原形 虛構另一個角色既
都理解韓國網民感受 就好似寫到林奠係慈母咁
都會睇到眼火爆
寫一套穿越時空救香港啦
本身都覺得故事純屬虛構 電視劇唔好太認真睇 所以都唔明韓國網民果邊點解咁嬲豬 但你一咁比喻完全明白哂 針唔吉到肉唔知痛
最希望唔好連累演員其實愛的迫降講南北韓都好多爭議
如果大家都咁玻璃心,電視劇就會好似支那規管好多限制,無哂創作空間
真!其實唔關演員事 佢地只係盡力演好個角色
希望佢地唔好唔開心正賢之前抑鬱嗰啲又俾垃圾網民帶返出嚟
下,唔係掛,唔好啦,好難得走出陰霾架

好似dc自己整左紀念品匙扣,好想要
好得意
係囉 難得佢依家由心笑出嚟 睇到佢遇到好嘅劇本同對手拍得好開心 好心就唔好再搞正賢啦
好識揀喎 揀咗套最型既造型 佢好襯紫色 不論深淺都好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞