啱啱唔小心drop左公司個table 你問我答

146 回覆
631 Like 16 Dislike
未grad就唔洗save㗎咩
關咩返唔返工事
依家點樣
樓主係咪淨係識少少就開膠post
人地回嗰啲係咪睇唔明都無回過
行update係咪都有row lock架啦 你分batch行就話姐
公司db正常應該daily/weekly 有backup
都唔係好差姐
我見過二次二間hardware SI 戇鳩鳩插錯San cable
將人地成個production storage 炸左

之後我去執手尾
DB 部份table 某個range corrupt 左
有排搵,有排執
Data loss 都唔係最大鑊
Data inconsistent 就真係仆街啦

做某一樣野牽涉到10個table
有四個table 少咗幾行
有六個table 冇事
保證玩到你人都癲
之前都有個 on9 同事試過
識人做intern 幾日drop 左間公司db
小事喇
個excel undo到但炒你undo唔到
有full backup既話理論上唔會inconsistant既
本世界最偉大發明
ctrl Z
《MySQL ─ 從刪庫到跑路》
Format C:
屌試過係dev場del data
唔小心駁左production場個db, drop左大半data

所以真係唔好比prgrammer access個prod場
Point in time recovery 係 full backup + transaction log
正常來講單個table 當然唔會有問題啦
不過如果你十幾個table 個同一堆transaction 俾佢咁樣玩完之後
如果根據Business logic 去檢查就未必可以維持到data consistence
Eg 有header 冇items , 有header and items but index table 錯 =》 report 錯晒
要實證個backup file真係可以做到recovery
唔set好permission係老細/公司責任啦
呢個process 都好似係regularly要做?
要幾on9先唔做定rollback plan,我就算要update 一個cell的data都會做定條rollback sql,萬一錯都有得追番
點幫
新仔一定做錯 我以前都試過去client office唔記得copy四十幾張invoice 搞到要個客send返俾我
我都試過uat 駁去prd, 不過係overwrite 左d existing data, 但係唔可以就咁rollback, 發現個下真係嚇到我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞