啱啱唔小心drop左公司個table 你問我答

146 回覆
631 Like 16 Dislike
講緊database 邊有話咁易copy一個出黎
以為recover完就冇手尾跟既係咪未出過黎做野 咁你recover前同後之間既data點搞 data lost 點同客交代
通常default係會auto commit
用begin tran先玩自己 成個table lock起左
通常改野都有developer 同approver
我初頭做野都係只做developer
senior level approve
安全要緊
改production要喺安全時間試一次望清楚先commit
咁公司唔做back up都冇計
其實begin tran改咗野但冇commit tran就close咗咁會點?
好彩有backup! 剩係無左今日update個啲資料
Shit 原來琴日嘅都冇咗
會無事發生
咁會唔會好似上面咁講成個table lock咗update同delete唔到
冇BACK UP咩
唔用transaction 抵啦
ctrl + Z啦!
又有機會搵工
拿拿臨問同事啦
唔好傻啦prod咁樣做lock住晒啲table, 啲program run到一半run唔到仲死 一定係 dev 場試左冇問題先拎個sql上去直接run
要去到 data recover 已經真係最嚴重既事故黎 好彩冇data lost都好啲,搞到人 data lost 既話應該都唔會再幫襯你
仲可能要賠錢tim
咁就要睇你個 db client / code library 點handle 啦, 但唔保證佢係會同你自動 end transaction, 咁既話會出現table lock, record lock既情況,要睇番lock record再 hard release有機會. 視乎lock type有機會連睇record都睇唔到
又唔係truncate table
冇事嘅
原本返咗三日
呢度又話第一日返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞