[有圖]分享圖表派點幫我係2月17沽清ark兼做對沖

202 回覆
78 Like 181 Dislike
唔識機會成本?
如果你本身係買開中果6 個字既
但on99 止蝕 以為買左幾期唔中 今期唔買住 下期先買返
咁咪蝕撚左個頭獎
Exac7ly

炒垃圾你張圖畫條龍係到都冇用
巴打 我SH派 但我想學技術分析 幫我下調入貨

好過而家 得見跌 跟住條天線買

有咩方法入手
Technical Analysis of the Financial Markets: A Comprehensive Guide to Trading Methods and Applications
Book by JOHN. J. MURPHY

上z-library down落嚟,睇晒佢再定自己嘅strategy + backtest
圖表話spx彈機會大,Nasdaq 跌機會大

係唔係on9就睇圖表主人點操盤啦

你仲要睇估值,睇消息既
點解講到贏撚硬咁?
岩,思路真係好簡單

但信念sh佢實升

搞咁多飛機冇用

咁麻煩唔學了
授之以魚不如授之以漁
下下聽財演up不如自己揾
我都見到頭肩頂 但同時又有雙底
唔確定之下
係畫緊右肩嘅時候走咗3成倉
穿頸線果陣走多2成
都避到少少
我覺得有效既技術分析課題有:

陰陽燭
阻力線
趨勢線
波浪比率
通道
型態 (比較難用)
旗形
道氏理論
123法則
成交量

唔好靠MACD RSI 非常滯後
睇書上網學都得

跟著畫番百零隻股票,你就會熟,
你會自已分到邊啲線有用

我有啲線6月畫左,今日市場都仲用緊

Btw 睇報表都好有用
明白 thanks
垃圾先睇圖
邊到有講嬴撚硬?
唔通止蝕代表果隻野之後跌撚硬?
買垃圾股先唔睇圖
止蝕止賺唔一定係佢一定跌,
係覺得佢升既機會唔大
或者你都唔肯定佢升定跌
咁咪沽左佢唔玩

成個市場都係咁
市場有uncertainty 就跌
唔一定要等到出壞消息先跌
想了解多啲黃金比率嘅畫圖方法,樓主有冇推薦書籍或網頁?
想問一樣嘢

1/12 入市信號裂口上穿三角買入

咁邊個賣俾你?
如果你畫一條水平線,市場要掂到2次或以上
如果你畫一條趨勢線,市場要掂到3次或以上
如果你畫一條通道,市場要掂到通道頂底各2次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞