[有圖]分享圖表派點幫我係2月17沽清ark兼做對沖

202 回覆
78 Like 181 Dislike
你個名
即係你2頭唔到岸囉 又SH又短炒 成個人都矛盾既
以為自己做緊基金佬?
基金佬都係投資者
一個成日度住風險exposure 既投資者
冇話基金佬唔係投資者 問題係明明只係一個老散
又當自己係基金佬咁玩姐
冇錯,技術分析唔係用來預測未來將會點樣,
而係話俾你聽當下發生緊咩事.有巴打之前比喻幾好,ta就係溫度計
預測唔到廳日幾度,但可以話俾你知宜家幾多度。
然後你根據統計,可以搵出規律,溫度 嘅變化起碼有一個漸變過程。
所以根據當日溫度可以預計廳日溫度係乜範圍。
走勢一樣,K線只係一種記錄嘅語言。
唔同形態表達嘅意思唔同。記錄住好淡友嘅變化。
好友用咩形態進攻,淡友又會用咩形態來防守。
睇得明,你就知走勢處於咩階段,同人一樣有生老病死,
跟住操作就係順勢而為,多方力度衰竭,就係空方準備進場嘅時候。
不過"勢"都要識得分辨出佢嘅級別同力度先得。
一陣高級別係逆勢,而你又等佢升咗n段
先話順勢介入,唔輸錢先奇怪
因為覺得自已個倉可以跑贏市
又或者唔沽左貨唔想又搵技術位買番
又或者覺得一出一入好大成本
點樣3倍
lm學嘢
上年一月爆武肺
三月溶斷
圖表派有邊張圖參透到?
師父堅料
以前笑圖表派係我無知
想問有冇咩入門書推介
個人覺得大跌市回調睇圖表冇咩用,佢一穿就可以穿哂啲位
點樣先可以最底撈到而唔係買晒係中間位
想要水平線例子
唔識畫水平線
年代久遠
咁SH派一樣參透唔到啫
突發事件根本冇人可以參透到
any pateron ?
樓主同SH(傻閪)派講冇用,唔係IFC冇人去
圖表派咁撚醒就清倉果日出黎講 事後孔明
畫得中一次又當自己係股神
以前成日一去到阻力位就即刻買升跌,睇啱果陣成日覺得蝕咗個2-3%唔抵
費事比人話社工啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞