今年DSE的 數學屎咪讀經濟系!

175 回覆
33 Like 1 Dislike

你咩major

E&F

Bba?

HKU

你咩major

E&F

Bba?

HKU

好慘

你咩major

E&F

Bba?

HKU

14-15k 算係咁啦
不過真係識好多人入左hku enf 後悔無揀ust
又係D ON 9仔自以為讀大學ECON就會明咩叫"MARGINAL"
天真到

你咩major

E&F

Bba?

HKU

14-15k 算係咁啦

爛grade 不了

你咩major

E&F

Bba?

HKU

14-15k 算係咁啦

直頭咪撚讀econ

你咩major

E&F

Bba?

HKU

14-15k 算係咁啦

直頭咪撚讀econ

同省狀元一齊爆四出到黎14-15k
ug econ最多數係咪econometrics?
ug econ最多數係咪econometrics?

Micro theory > time-series > other econometrics
最撚難係game theory同econometrics

最撚輕鬆係macroecon,冇咁多數計

Btw 讀撚左4年econ我都係唔識langrange
Multiplier,次次都係死背,點derive出黎係完全唔識
樓主可唔可以比d例子/題目黎睇下?

https://youtu.be/bl67gcFT7ug

其實同其他major俾比已經好淺
條片既monopoly pricing model只係用最basic既calculus

Year 1-2大概去到Lagrange multiplier啦
https://youtu.be/pWZ4H6z5I6k

而家同其他major比較的時候
要考慮埋同學的心理準備同埋背景

例如同engine比較,Econ d數一定係淺D
但係同學入得engine都會有一定的心理準備
而且都會有M1/M2的背景

但係大學Econ的同學可能完全無依個心理準備
亦都無學過M1 M2

經濟數特別淺?我中學讀經濟到考文憑試嗰日都計唔掂banking multiplier

而家喺大學讀理科,啲微積分都冇當年經濟啲濕鳩數咁撚深

條片既monopoly pricing model只係用最basic既calculus

Year 1-2大概去到Lagrange multiplier啦

亦都無學過M1 M2

經濟數特別淺?我中學讀經濟到考文憑試嗰日都計唔掂banking multiplier

Ug Intro/Intermediate macroecon真係似返中學咁樣純粹推理,不過要記好多野,但冇乜野計。

Multiplier,次次都係死背,點derive出黎係完全唔識

Single constraint 嘅Intuition 都係兩舊 surface 嘅 normal vector parallel,再加埋 Extreme value theorem先可以咁做,不過多數人背完就算了。

Game theory啲書講麻麻地,出得又深。

之前係外國exchange讀過master level 既game theory, 深撚到

最後肥撚埋
Ug Intro/Intermediate macroecon真係似返中學咁樣純粹推理,不過要記好多野,但冇乜野計。

Macro根本就係吹水科,d explanation任你吹

Single constraint 嘅Intuition 都係兩舊 surface 嘅 normal vector parallel,再加埋 Extreme value theorem先可以咁做,不過多數人背完就算了。

Game theory啲書講麻麻地,出得又深。

之前係外國exchange讀過master level 既game theory, 深撚到

最後肥撚埋

Hku math版嘅 Game and strategy 都好深

數學差唔等於經濟唔識喎
經濟講理解多過計數
你明自然識做

上年econ 4左

on9 又用中學d concept理解大學野
數學差唔等於經濟唔識喎
經濟講理解多過計數
你明自然識做

上年econ 4左

on9 又用中學d concept理解大學野

中學雞就收皮啦

亦都無學過M1 M2

multiplier 只不過係中學數就整到,中學econ同大學就真係兩回事
話說識個中同讀左一個月即刻跳船走佬讀返bba,以家好似幾開心食下女咁

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞