今年DSE的 數學屎咪讀經濟系!

175 回覆
33 Like 1 Dislike
唔好再推人入火坑讀E&F喇
其實如果有得揀,是咪揀a and f會好d 屌,但係又好撚憎account, 唔係唔識,係好撚悶

其實有無巴打略略講下finance讀乜

Finance 都有分好多科
簡單由time value of money 到CAPM
之後又會學下bond market, derivatives pricing, options, corporate governance(比如係INED 嘅價值) etc
***btw Finance 係要讀account 野的

FYI, so far 未見到香港嘅Finance program 會教technical analysis

HKU FINA2320個Prof Alex Chan有教過下
city enf點睇,想知同正路econ比係咪差好遠?
小弟都想入火坑讀cu econ,但若果唔夠分,就無得揀

City 有enf double maj 嫁咩
唔係得bba(Business Econ) / bba(finance)咋咩

唔知

btw, finance定econ好d?
因為我都個city個econ係濕鳩bba econ
小弟想瘋狂計數同瘋狂stat
finance會否計得多d?

點解唔直接讀數?
如果係驚乞食既話咪趁大學個幾年去下exchange, yo 下人搵intern練下soft skills 囉

#

#

火坑?
大學D經濟係難撚到你唔信
有科 Managerial economics 地獄
讀過DSE 經濟唔好走出黎比人笑

Managerial economics原來咁難
Hku enf cuhk econ ust ecof city enf
有咩分別

冇,都係乞食

邊個多d數讀?
邊個難d?
呢度好大陣精味

#

火坑?

Hku enf cuhk econ ust ecof city enf
有咩分別

冇,都係乞食

邊個多d數讀?
邊個難d?

以數學要求來說,我認為CU Econ > UST Ecof > HKU EF = City Econ
BU果個無詳細研究
不過都應該相差唔遠
應該要識嘅都係要識
有咩分別

冇,都係乞食

邊個多d數讀?
邊個難d?

以數學要求來說,我認為CU Econ > UST Ecof > HKU EF = City Econ
BU果個無詳細研究
不過都應該相差唔遠
應該要識嘅都係要識

咁多UST巴打
有咩分別

冇,都係乞食

邊個多d數讀?
邊個難d?

BU果個無詳細研究
不過都應該相差唔遠
應該要識嘅都係要識

Outliers 點睇maec
有咩分別

冇,都係乞食

邊個多d數讀?
邊個難d?

BU果個無詳細研究
不過都應該相差唔遠
應該要識嘅都係要識

仲有ust bba(econ)會點排數學程度?
有咩分別

冇,都係乞食

邊個多d數讀?
邊個難d?

BU果個無詳細研究
不過都應該相差唔遠
應該要識嘅都係要識

如果諗住讀上去,MAEC當然最好啦
只不過你在econ course用到的數學難度明顯低於math course學到的野。
(因為econ course有ECOF、BBA Econ人一齊讀)

所以UG果陣可能會有「學得咁深但又用唔著的感覺」。
但如果讀上去的話,依個combination係最好的。
有咩分別

冇,都係乞食

邊個多d數讀?
邊個難d?

BU果個無詳細研究
不過都應該相差唔遠
應該要識嘅都係要識

仲有ust bba(econ)會點排數學程度?

識普通d同識stat就夠畢業
In都冇乜機會用到

你咩major

你咩major

E&F

你咩major

E&F

Bba?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞