今年DSE的 數學屎咪讀經濟系!

175 回覆
33 Like 1 Dislike
樓主可唔可以比d例子/題目黎睇下?

https://youtu.be/bl67gcFT7ug
微積分 統計學係基本技能!
唔撚明咩叫「邊際」依個基本概念
同樣唔洗讀經濟學
唔好覺得搵完經濟學可以搵到大錢教到你抄股票
經濟學最大用途係解釋人的行為
資源分配
了解在不同條件下對人的行為有咩改變的學科黎
我話你知 數學屎你會好痛苦

利伸:我係經濟系的
(唔想年年都有人中伏)

其實唔識“邊際”連DSE都搞唔掂囉
不論你數好唔好,點都唔好入啦,除非你唔會後悔,興趣極大,即使困難重重,仍然堅持讀ug econ既人

你話你要讀上去,大把途徑,早起步未必係好事,有時反而令自己無彎可轉

識兩個,兩個讀左一兩年已經後悔,但太遲,一個econ5*,另一個5**
微積分 統計學係基本技能!
唔撚明咩叫「邊際」依個基本概念
同樣唔洗讀經濟學
唔好覺得搵完經濟學可以搵到大錢教到你抄股票
經濟學最大用途係解釋人的行為
資源分配
了解在不同條件下對人的行為有咩改變的學科黎
我話你知 數學屎你會好痛苦

利伸:我係經濟系的
(唔想年年都有人中伏)

其實唔識“邊際”連DSE都搞唔掂囉

Outliers Economics出現了

其實同其他major俾比已經好淺
條片既monopoly pricing model只係用最basic既calculus

條片既monopoly pricing model只係用最basic既calculus

佢好似拍比Year1嘅同學仔睇
讀econ 同讀數差唔多
咪再衝econ 啦!死人架!
本住睇書 行為經濟學果啲
小心低gpa又搵唔到工
仲要唔使present 日日同大陸人一齊咪書考試
成班傻鳩讀數經
人工萬三都無

讀econ 同讀數差唔多
咪再衝econ 啦!死人架!
本住睇書 行為經濟學果啲
小心低gpa又搵唔到工
仲要唔使present 日日同大陸人一齊咪書考試

佢好似拍比Year1嘅同學仔睇

皮毛到不能再皮毛 然後話比起其他major 屎?
笑左
上面讀個business comon core 既econ 又有代表性?
讀econ預左無u life
除左中大econ
間間都多功課多測試多考試
諗住日日玩臨考自修?
咪爛grade 等收皮
考政府工都唔夠成績呀

有心讀就要預好多時間睇論文
花心機諗明啲concept
take埋qfin既course既話 會對條path有幫助
但成個大學真係要好比心機
啲人好chur
讀econ預左無u life
除左中大econ
間間都多功課多測試多考試
諗住日日玩臨考自修?
咪爛grade 等收皮
考政府工都唔夠成績呀

有心讀就要預好多時間睇論文
花心機諗明啲concept
take埋qfin既course既話 會對條path有幫助
但成個大學真係要好比心機
啲人好chur

cu econ
不論你數好唔好,點都唔好入啦,除非你唔會後悔,興趣極大,即使困難重重,仍然堅持讀ug econ既人

你話你要讀上去,大把途徑,早起步未必係好事,有時反而令自己無彎可轉

識兩個,兩個讀左一兩年已經後悔,但太遲,一個econ5*,另一個5**

有on9 中學同學best5 30分入hku E&F 後悔到喊哂口
冇讀過econ
econ course all a range
冇讀過econ

Econ business common core level = dse level
冇讀過econ

全部theory都唔明都唔會有事
冇讀過econ

Econ business common core level = dse level

讀到3字頭都係A- or above

Year 1-2大概去到Lagrange multiplier啦
https://youtu.be/pWZ4H6z5I6k

而家同其他major比較的時候
要考慮埋同學的心理準備同埋背景

例如同engine比較,Econ d數一定係淺D
但係同學入得engine都會有一定的心理準備
而且都會有M1/M2的背景

但係大學Econ的同學可能完全無依個心理準備
亦都無學過M1 M2
Ug Econ 對搵工無用
想讀Post grad Econ 既話ug讀math好過
連教授上ug堂個時都話用黎學reasoning 好喇
冇讀過econ

邊間
冇讀過econ

邊間

你懂的
咪讀經濟系!畢業聽乞米!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞