今年DSE的 數學屎咪讀經濟系!

175 回覆
33 Like 1 Dislike
微積分 統計學係基本技能!
唔撚明咩叫「邊際」依個基本概念
同樣唔洗讀經濟學
唔好覺得搵完經濟學可以搵到大錢教到你抄股票
經濟學最大用途係解釋人的行為
資源分配
了解在不同條件下對人的行為有咩改變的學科黎
我話你知 數學屎你會好痛苦

利伸:我係經濟系的
(唔想年年都有人中伏)
推到dse雞睇到
咪撚讀Econ
咩叫「邊際」
咩叫「邊際」

以「物品X的邊際效用為Y」 為例
就是指增加多一個單位的資源在物品X 所能額外增加的效用為Y
咩叫「邊際」

以「物品X的邊際效用為Y」 為例
就是指增加多一個單位的資源在物品X 所能額外增加的效用為Y

好彩我無讀經濟
利申:maths grad
數學差唔等於經濟唔識喎
經濟講理解多過計數
你明自然識做

上年econ 4左
微積分同statistic 有幾難啊...
入到大學都有得學,好易學識
不過同意唔好以為讀經濟就可以賺大錢
因為所有野都base on好多assumptions

利申 中學無讀M1M2 而家大學final year 讀econ+ finance
數學差唔等於經濟唔識喎
經濟講理解多過計數
你明自然識做

上年econ 4左

數理經濟學
應用經濟學
高級微觀經濟學

數屎基本上答唔到題
微積分同statistic 有幾難啊...
入到大學都有得學,好易學識
不過同意唔好以為讀經濟就可以賺大錢
因為所有野都base on好多assumptions

利申 中學無讀M1M2 而家大學final year 讀econ+ finance

數學差唔等於經濟唔識喎
經濟講理解多過計數
你明自然識做

上年econ 4左

中學econ唔同大學econ
大學econ好撚多數計架
利申 商科讀過一個sem, 但係都已經覺得好難頂
樓主可唔可以比d例子/題目黎睇下?
我條女英文好數學廢

econ照拎B+ or above

開撚事咩

我條女英文好數學廢

econ照拎B+ or above

開撚事咩

關數學撚事 都係++--既數 最主要係理解能力
關數學撚事 都係++--既數 最主要係理解能力

成班傻鳩讀數經
人工萬三都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞