[開箱]Chromecast with Google TV

259 回覆
63 Like 1 Dislike
點解要kodi + plex? jellyfin + kodi
jellyfin我見reddit有唔少人用,我都試吓
jellyfin除左個client幾垃圾之外 server side應該都冇咩特別唔好
Jellyfin 同 kodi 有咩好?
我用左Plex 幾年

jellyfin唔係closed source 雖然plex係polish得好d, 不過略為有少少心機搞既話jellyfin可以做到晒plex做到既野, normal user冇能力冇時間既話用plex咪方便, 一啪就用得, 個client又"望落"靚d勁d, 不過plex唔少功能都要比錢, 依個我係極討厭既

我自己用過plex free, 根本就做唔到流暢streaming, 講緊一套80gb左右既戲, 瘋狂係度同我buffer, 估計係佢一路係度transcode 仲要用唔撚到硬解咁transcode

我就用kodi做client, 靚過plex個client唔知幾多倍, jellyfin自己個scraper又唔差, 雖然我一向都係用tmm自己執metadata
就咁kodi都ok
師兄咩電視裝KODI?
android tv
apple tv都有mrmc (kodi fork)
sosad 屋企一部tizen一部lg webos
兩部都裝唔到kodi
Apple tv用infuse la
infuse好貴,又播唔到歌(好似係)
jellyfin 個IOS APP好多片都播唔到
都係用返infuse 連去 JELLYFIN
jellyfin平身個client係好廢 都係用佢個server
係啦 但infuse 播4K 有啲片要買先播到,有冇其他app推介。

利申:買左一年78
唔係好熟apple 用緊shield tv pro
mrmc (kodi) + jellyfin
mrmc好似冇得kodi咁自由add repo同addon? 我睇左下似乎係基本版咩都冇既kodi, 得好少skin同addon, 不過平過infuse同埋hd audio playback唔使再比錢unlock
有邉個software可以做到Plex咁?
PC Server & iOS/An Client
multi-platform唔熟, 不過如果ios&android一齊用又唔使煩setup既應該都係得plex? 等其他巴打介紹
Thanks
不過plex冇俾過錢
所以用電話得一分鐘
有冇人裝喺電腦mon玩?
想買個放房
個mon有3.5mm output應該冇問題?
sony samsung 既tv 其實佢地既系統同apps有個大問題,就係原來有期限, 個期限如果將來電視有新UI, 之後舊機就唔會點更新同支援個apps .最後會無佐個服務
之前買左Nvidia Shield, 成日都唔更新, 早知等耐少少出呢隻
Shield個security update已經去到4月, 你想原生咁每個月?
屋企用LG C1 買左條SN7CY LG 無eARC 買完先知 如果想netflix disney channel 出 dolby atmos 係咪可以諗下買呢舊野? 定係ARC 已經夠 tv netflix 出Atmos?
港人話電視個黃viu呢幾日係咁load睇唔到片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞