有條痴撚線港女喺人地墳頭打卡

732 回覆
73 Like 3100 Dislike
香港人對藝術創作接受程度太低,成日用自己嘅眼界去框住人地嘅創作,咁點會有進步?點解《香港製造》踩上墳頭、係墳場跑跳又無人屌,雙重標準?係咪電影、大明星
做嘅先係藝術?

仲有一個問題係點解會稱呢輯相為「打卡」?
睇得出佢係有構思過去創作,而唔係港女KOL咁yeah 住影相,佢影得好唔好可以再評論,但將攝影創作評為「打卡」係好disrespect 攝影,定係平時d 公廁例位orange and teal 先叫「攝影」?

依家冇人care你啲相藝唔藝術啊臭閪,係你唔尊重死者搞鳩人地個墳啊。你玩藝術大撚曬咩,我拍住片行過摑你一巴話係行為藝術又得唔得啊。冇人有責任比你嘅創作影響到架臭閪。
Push
香港人對藝術創作接受程度太低 係正常
依家全部post 有一半係講炒股 就知香港主流都係睇錢多
藝術要容錯 要包容 要開明 要無視世俗框架
係度我睇唔出
可以屌人唔尊重 係墳頭影相
但係唔可以詆毀人地專注做自己既創作
話人唔尊重 咁又有尊重過人地既創作咩
人地拍戲嘅會拜曬神,至於同個墳有interaction嘅話會搵吉位/假墳代替。 仲有,條女影墳場都冇乜嘢,最大問題係搞人地個墳仲影到名/樣。
果陣去巴黎地下冥城 (catacomb),
啲鬼佬遊客直頭同啲骷顱骨合照同百厭敲啲頭骨添,
果陣真係睇到眼都突埋
屌係咪本人?咁撚樣都可以搵到藉口 睇都未撚睇過上面嗰套電影 支那人思想人哋做你就要做 ?唔通人哋話拍攝場地係假都要同你講啊 人哋問過家屬同意呢?好撚多事前事後工作

同埋當年啲香港明星好撚迷信 一撚定有拜神 做撚咗好多鋪排
真係勁戇鳩 電影裏面啲人周街屙屎 你係咪又可以周街屙屎?裏面啲人吸毒 你又吸毒?明星殺人強姦 你又可以?
男人樣
主要係呢條女嘅所謂藝術作品唔靚,加上睇完唔知佢想表達乜野。
你貼呢三張圖,尾兩張個畫面我都覺得靚,即使唔知個context都唔影響我一個普通人欣賞個構圖。
我唔知佢有無拜神,同時你都唔知佢有無拜。
講interaction, 《香港製造》入面,主角係墳場逐個墓碑揾人揾咗幾分鐘,係咪成個墳場都係搭出嚟?

個問題就係連登仔用自己眼界去框住人地嘅創作,雙重標準。
寫住the green arrow你話呢
所以靚唔靚係值得再評論,但係個idea 個構思係咪因為唔靚而要用唔尊重死者嚟踩低?可唔可以係用藝術評價嘅角度去睇作品?
關連唔連登仔咩事,咁佢搞到人嘅墳係唔尊重人,由連登仔出口講定其他人講都一樣架喎。仲有,乜都話人框住你,咁其實法律同所謂道德觀念都係框住你架啫。依家係咪唔影響到人就唔識創作啊,係咪唔影墳場就冇其他嘢影啊。
你未睇過套戲係你嘅事,未睇過就唔比我拎嚟講?
唔識就google 《香港製造》下先啦,無啦啦屈人支那cls
係咪要人地post 埋拜神相先滿意?

利申:以事論事,佢影得好唔好我期望係用藝術角度做討論,唔係一味盲屌
佢點搞人個墳?坐係上面定係好似李燦森咁企係墳頂跳嚟跳去週圍跑先叫唔尊重?雙重標準之下,點討論都係無意義。
電影創作就可以,攝影就唔係創作?
屌你老母咁撚蠢? 即係叫你咪撚做戇鳩資料蒐集 用明星達鳩我哋合理化自己行為一嚟有人未睇過套電影 唔好惡人先告狀 又話邊個邊個夠好唔尊重 係咪要屌撚晒全世界先可以屌你?
依家唔係討論緊你知邊套電影 巧威威 我知呢套電影又點?

即係你而家幫條女辯論緊 佢有問過死者家屬同意?
仲學人以事論事 個作品都唔符合道德標準 尊重都未識咪學人搞藝術
ollie
都係嗰句啦,雙重標準下根本就討論唔到。
你可以覺得佢影得柒,咁咪以藝術角度評論佢嘅作品。
但係以道德謀殺佢嘅作品,係對攝影創作嘅唔尊重。

佢有無打卡yeah住影相?無。
佢有無為拍攝角度去破壞人地墳頭?無。
佢有無zoom 近人地墓碑影大頭?無。
定係要所有創作都唔可以係墳場搞先啱你地心意?
我自己係純覺得唔靚。但其他人覺得唔尊重咪由佢哋覺得唔尊重死者囉,有言論自由㗎嘛。

同埋代入下,今次條女搵呢個墳坐,下次搞其他連登仔屋企人個墳,我會明點解覺得唔尊重。
屌聽到語氣都肯定係條女 講撚咗 一套作品 背後一定要尊重左人先 咁簡單都唔明?

套電影拍攝之前 好肯定做咗事前工作 當年甚至而家 唔單止喺墳場呢啲咁敏感嘅地方 好多時候其他場景都要拜神咗先
唔好就咁睇個拍攝畫面好似好簡單咁 見明星喺度跳就跟住人哋 人哋背後可能對住每個先人都跪晒 可能帶晒慰問品先前問晒先人批准 叩頭講晒對唔住
亦都得到家屬同意 好多儀式工作等等..

唔好乜都未了解就拎出嚟比較 唔好咁膚淺得唔得?

藝術就大晒?可以跨越道德底線?
你地所謂嘅事前工作就係only focus光線陰影 衣着打扮 肢體動作?
不如你答我條女影相之前做過啲乜?如果真係有問晒同意 唔撚del ig post 啦
個樣stone 到

食少d啦
唔符合道德標準嘅藝術作品 唔會得到世界認可即係如果你畫裸體幼童 得到嘅只會係抹殺
我哋雙重標準啲乜嘢?
我明白,咁如果佢係無破壞,影完有手尾清潔返嘅話,咁其實係咪又可以接受?

上面好多人講咩要搭景、造道具又盛先可以影,好不切實際。技術上佢的確可以用借位/ 景深去避過墓碑上嘅相同字,但係上面d 討論都只係企係道德高地屌人,雙重標準同無意義嘅盲屌。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞