兩房800萬頭有咩選擇?

398 回覆
12 Like 215 Dislike
德福都係咁
我老闆話朝早聽上樓上傾計講咩
首先要有人租
如果係咁,我會租左先,反正而家租平,同埋都foresee 到樓價唔會點大升大跌。

題外話,如果屋企人無份出錢,就唔洗理佢地啦,同另一半傾掂就好
住左匯景15-20年,分享下

好:
交通真係好方便,好多巴士去各區,尤其過海,匯景道落油塘唔洗塞
真地鐵上蓋,5分鐘内去到月台,屋苑各座可以去4個出口出
渣車方便,過海同上,出九龍觀塘繞道,除左Rush Hour塞入沙田、將軍澳都好順暢
有會所
管理費平 ($2)
市區樓$15-16K 尺,性價比高
(唔知係咪好彩)長實樓,但無試過漏水
平台花園好大
好鍾意去隔離棒球場跑步,遲D政府停車場會再起埋多個公園,綠化夠

差:
鑽石廳,但鑽石得黎都算好用
樓底一般(8尺幾)
樓下商場配套麻麻地,最近好左少少 多左黃店,買送會去藍田Aeon
外牆舊,應該就黎要維修?
就黎30年(B期應該30左)
性價比高,所以都升得慢
樓下公路假日會有人飛車,有D單位會食正
會所得樓梯落
車位好貴,大業主車位唔會排到,其他叫價 $4K up,仲要無Lift 到
(For 你) 2房多數向北,望康田苑 、啓田
2房多數座數要上樓梯級先入到大堂

總括而言性價比高,住落唔錯
諗住咁多,想知再問
東區走廊橋底
其次要準時交租
我都有睇維景
D 睇樓agent 係咁吹到好搶手
八百頭買唔到
我睇幾間都開870
有次睇緊一間有另一個aa帶人上黎睇
偷聽到開貴我呢個agent廿萬
一於冷理
心諗都痴線既⋯AA擺明想造高個價
淨係就黎大維修已經唔洗考慮
普通屋苑大維修起碼都6位數字
除非好似太古城咁樣本身管理費有包維修基金
應該係好多舊樓既通病
fd查返原來樓層厚度好薄
日頭唔覺㗎
夜晚好靜嗰陣我fd話樓上行步路都應聲
舊版係
匯景有呀,好似5-10年前到整過外牆都唔洗夾錢
最近匯景平台向迴旋處外牆都整完
杏花邨八百頭會係兩細房 around 454-499 八百中會好少少 如果要平就一係望馬路一係就高速公路

PS :岩岩買左八中
我睇佢都係見個呎價好抵
維一係鑽石廳唔知住落點, 有諗過裝修嘅話係門口整個三角櫃拉直個廳 仲可以間出玄關位

大維修就冇咩考慮 因為維修咗其實可以帶落下一手 我都係當依家係跳板。
你個景係望邊到。反而對比個景 我更著重層數
我啱啱睇左YouTube個初哥來了。彈到德福好差 ,反而匯景勁讚
15-16K 真係新界地鐵上蓋都買唔到 我住落鑽石廳咁多年又唔覺得有咩問題 所以你話抵就真係抵 當然你要接受到佢個商場比較舊,亂同多人啦

所以我地就無特別拉直個廳 因為電視牆都夠大 同埋匯景係闊鑽石型 Sofa視距都夠
因為舊d嘅大型屋苑都好多鑽石廳, 我睇樓見到好多都冇特登去拉直, 如果真係買鑽廳 拉直好定唔拉直好。拉咗會唔會令到個廳細左好多
呢個睇咗個低層 四百7十幾呎 係最接近我個價 as話一高d就八百幾 九百萬。 但本身唔太鍾意低層。 其他都係得4百3-40呎 一望落去廳細房細。 但個屋苑係靚仔嘅 同埋將軍澳站係呢個價
洗鬼800幾900咩
800頭中高層大兩房都有啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞