兩房800萬頭有咩選擇?

398 回覆
12 Like 215 Dislike
有條橋後都幫到d既 黨鐵個壓力冇咁大
本身唔揸車 搭慣鐵都接受到
到時我驚係觀塘塞返轉頭
由喺app睇咗成年,睇成交,睇開則,睇估價,睇尺價,基本上中原美聯app都超齊,然後自己比較屋苑同成日行去將軍澳望周圍環境,揀定蔚藍係心水後,先開始約agent。基本上只係約agent睇蔚藍盤,君傲同維景只係快望過一轉就算。

心裡面有三款心水座向想要(高中低價)睇晒蔚藍咁多款座向同高中低層,最後比較埋價錢:8、8頭、8中,還價,兩個星期內搞掂落埋細訂。無經驗,係急急哋其實,不過嗰陣價啱,個心又驚甩咗,加上高層放盤唔多,所以就費事拖太耐。
最後成交幾錢?
恭喜
係咩,我覺得ok,可能我揸車,細個都覺得無咩野
鐘意露台既 蔚藍高層個景真係無得輸 廳大 房又送大窗台
壞處就係要貴價高層岩座向先有靚景 加埋地鐵要同康城分 不過有巴士小巴補番同週邊配套絕對一流
地鐵搭多個站番蔚藍其實會快過番將軍澳站番將中將廣 撞正康城車要轉車既就差唔多時間
其實8球買到康怡一定買康怡
港島本身已無敵 返太古坊行返工搭叮叮都得
4小
All in
巴打做高按(八丶九成)?想問下如果業主有生約可交吉去申請你高按有無風險

上網睇話如果銀行/按保公司驗數個時發現在租客(不論係咪係交吉前完租約)都未必肯批高按
300萬首期點解勉強
新手留名
到9月先儲夠一百萬,希望都趕得切買到差唔多價位ge tko 單位

btw 想問下大家按揭,850萬樓價,首期係咪一定要夠兩成先買得
但唔知佢前面啲政府樓起幾高
巴打想問蔚藍而家管理費實呎要幾錢?
800萬以下物業最高可造九成按揭,800至900萬最高可造八至九成按揭,900至1,000萬最高可造八成按揭。
801-900最多借720
咁買850萬樓 最少都要儲180萬啦 仲要睇你諗著用幾錢裝修 預多少少錢 同埋計好壓測 你儲720萬 起碼預你要月入7萬一個月 仲要係個個月固定收入 唔好計埋bonus佣金入去
*你借720萬
好呀!
即係我假設850萬
我最多借720,即係我首期要130?(唔計印花稅嗰啲)
唔夠嘅話,搵擔保人係咪都易批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞