兩房800萬頭有咩選擇?

398 回覆
12 Like 215 Dislike
我都諗緊蔚藍 將中
睇過蔚藍 維景 , 將中未睇,將中感覺點架
將中上平台管理好嚴 有好有唔好 個陣d住戶排著隊上 佢就勝在將軍澳站 維景係調景嶺站,蔚藍坑口 級數會低一線
蔚藍個露台好正 不過景靚都要8尾 其他低層好嘈
坑口雖然黨鐵冇咁方便,但坑口好似幾多巴士小巴到
So far 最鍾意維景
移民潮好多地產生意撈
如果full pay到我會直接買3房
將中行去調景嶺站都近,會唔會有人住將中但日日塔調景嶺,唔怕返工時間冇位入
不過我唔刪除匯景同東港城因為呢兩個則都有524-537呎 兩間房大好多 可做三面落床 諗著生小朋友嘅話 小朋友房可以整做play zone都得, 蔚藍有30呎係露台 兩公婆想chill d就啱 維景個club house都正
之前疫情期間都未睇過啲clubhouse ,維景聽人講係大
有段時間有開返 叫aa 帶我入去 但其他就冇睇到。見到佢個室內泳池幾正 但其他設施我就應該用唔著
不過佢地樓齡都大,所以未睇過
東港同匯景都係萬五上下一呎,我會當同一類睇
維港,將中就萬7中,grand d
蔚藍就夾係中間, 佢有露台所以實際屋內得460-70呎左右
半島東岸同曦台同一橦唔知名新樓會行五分鐘無人工廠區,晚上堅會驚
其他舊d既Ocean one之類就有街燈大馬路,呢d就無事。
真係驚的話穿公園行會好少少

btw 要小心大車多d
維景Clubhouse 係好大多設施、不過要注意番樓下、就算計埋附近公屋商場都仲係無咩好食。得大快活、板長、太興、一粥面、一般既台灣野、唐記、最近開既金記
除左野食問題外都好住
嘉湖山莊
如果唔係,做乜要花咁多時間拍同剪片,仲要 keep 住個個星期有片出?
望三家村個邊咪冇事lo, 睇你識唔識揀位置姐
住個邊都知返屋企條路唔會經工廠區入面。。最多行公園/外圍大街,根本唔會走入工廠區內圍,除左PE之外
呢d永久海景,唔系硬個釱合金就無盤,好難買到lu
但呢d位超過10分分鐘先到港鐘站,又大斜路
斜路上面交匯站公屋仲正過佢地。
將軍澳我會揀蔚藍同維景
超過10分鐘誇d, 正常步速行10分鐘到月台等緊車。。不過有一小段斜路就真既
杏花邨最平好似900喎
分享吓,我同你差唔多情況,budget 8頭至中兩房,比較過君傲、維景、蔚藍,最後揀咗蔚藍。

1)蔚藍正地鐵上蓋同連商場好過維景,2)個超大露台有今生無來世,方便曬衫種嘢,3)開則算靚兩間房啲牆都可以打爆,4)無黑廁好過君傲,5)會所好大,有室內外泳池

不過衰在 1)貴(坑口區最貴,夠買人哋三房),2)地鐵要避康城線,3)比其他樓圍住晒,除咗西北同內園方向,其它起碼要45樓打上先望到遠景(不過望銀線灣真心靚),4)低層好劣又嘈

純粹個人睇法,祝師兄快啲搵到心水。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞