覺唔覺當年林敏聰填詞仲差過而家嘅陳詠謙?

233 回覆
64 Like 507 Dislike
林夕廿幾歲偽文青年代寫嘅嘢一定啱?
你條支那閪唔好將支那同香港撈亂得唔得?

死返上百度天涯唔好污染呢到啦

冚家鏟
我想講呢啲林夕仲係偽文青時期理想化嘅評論
就唔好當金科玉律
講重覆同煩林夕自己中期都一堆歌係咁
細個聽感情線上剩係「分叉的感情線」6隻字已經一個chorus 出現兩次首歌loop n次chrous煩死
你話用字淺淺地又平民嘅chrous重覆loop 幾隻字我隨便舉未一樣有風箏與風呢類
通俗詞句口語入廣東歌真係唔容易㗎

不過其實d詞主要都係黎彼得填...
好多人都講過以許氏出身唔會填到咁貼地通俗嘅詞

黎彼得都出嚟認過
包辦作曲填詞,全方位自我配合
唔係就係神在呢度咩
呢條友晨早回晒塘啦
你哋全部都唔係我對手
我對手喺呢度
終於有人講句公道說話
如果有叉燒腸 如果有蝦乾腸
真人不露相呀黎彼得
許冠傑都夠貼地啦
加埋首木屋區已經係詞壇佔一席位!
重點係林敏聰再差都差不過陳詠謙
一開始你個論點已經錯咗
你論證林差係無用的 你要說服其他人林差過陳先係重點
條友真係支那狗嚟㗎 咪鬼理佢啦
佢就係想借此引起熱烈討論
佢不停拎林敏驄比較差但係畀人話係神作嗰幾首做例子 跟住開始係咁講林振強/林夕
但係極少提及陳詠謙
如果作為比較嘅話 樓主係零分
再講 林仲有好多好歌 上面有幾位巴打都有講 不過樓主都冇回應

而事實上 兩條友嘅水平都差好遠 呢個post可以話係垃圾
從標題,樓主嘅見識同埋論述可見一斑
樓主從頭到尾根本就唔係為咗比較
從頭到尾都係只係踩緊林敏聰 先拎嚿咁屎嘅填詞人去比
簡單啲嚟講陳詠謙喺樓主心目中只係一個condom 標題用完即棄
依個都唔係叫直譯
勁就勁在佢取到個音 寫到另一樣嘢出嚟
呢句真心屈機
自膠...
成日以為呢首係陳詠謙...
仲有疾風
成日係呢首歌度得到動力

問野風 踏遍幾多長路 方可見到理想都
踏破多少波浪和荒土 至能含笑地停步
風卻沒理起始終 它只知發力去沖
從未多過問亦從沒關心 路長和浪濤洶湧
風呀 讓我一起去沖 不分春秋與夏與冬
無論多遠近 願懷著天真 披清風 默默去沖
呢首我到而家都成日聽
踏遍幾多長路方可見到理想都?
咪玩啦😂😂
不得否認,呀聰同譚性老人成就左一代樂壇盛世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞