覺唔覺當年林敏聰填詞仲差過而家嘅陳詠謙?

233 回覆
64 Like 507 Dislike
根本過晒譽同期大把人填得好過佢十倍啦(e.g. 林振強)
但就成日喺度講自己以前稱霸詞壇

舉個例,頭先咁啱聽到林欣彤翻唱呢首:

陳百強 深愛著你

你說過愛在這一生裡 有過快樂與心碎
你說過愛在我的身邊 悄悄看我熟睡
聽說你在這刻想我 聽說你在記起我
我也記著每刻往事 也記掛你在哪兒

時日如飛 今天在我心裡
是充滿不褪的記憶
時日如飛 我似呆在這地
任一天天過去 任一生飄過去 任一切飄去再沒法追

心中想你 如今想你 懷念昨天的你
懷念著你 懷念著你 紅著淚眼在記起
心中想你 如今想你 懷念昨天的一切
懷念著你 懷念著你 流著淚自覺得深愛著你

屌,成首歌重重覆覆乜都冇講過
只係好普通二三流水準嘅歌詞,憑咩俾人吹奏咁多年
當年資訊科技唔發達
二十六夜 廿六舊蕃茄
食到我嘴都咩
我覺得寫得幾好
舊陣時啲歌不嬲都係咁重重複複
黃霑鄭國江好多都咁 咁先傳唱度高
唔係話咁就叫差嘅
依家啲詞係填到有深度 但係就複雜到歌手都記唔到
淺白但係佢寫得差吖嘛
呢樣唔係剩係我講
夕爺後生嗰陣喺專欄都評過林敏聰
結果俾佢憎到今日,成日單單打打勁小氣
隕石旁的天際 呢句夠佢打一世飛機
評佢內容講咩
以前好多人教育水平低,歌詞淺白d聽既人易明同有共鳴?
我記得係講愛的根源chorus寫得唔好
你可以搵搵,佢早兩年結集返啲舊文成書
仲記得序度有講過話後生嗰陣太大膽評人啲詞,可能會冒犯到人
真係好癲
啲歌好聽到

屌佢老味奶共麟
我現時自己肯做飯
轉身退 翻身倒跌 在晚椅
輕輕笑咀邊 再也不想再會

唔知點解最後呢句會諗起女學霸
黎彼得話佢係直譯Once upon a time
某程度上都幾認同
但佢有能力寫到歌詞好好上口

你說過愛在這一生裡 有過快樂與心碎
今天今天星閃閃
隕石旁的天際
以後讓我倚在深秋
差一分鐘天就黑晒

以上全部有聲
如果將首歌當藝術品咁睇, 好多經典名曲都只作下品
但好歌的定義好闊, 廣傳度夠高都係其中之一
要啷啷上口易入腦, 睇返sam hui d口水歌
全部充滿住俗語諺語, 坊間就好容易流傳
或者咁講, 受眾不同
對文化知識水平唔算高的普羅大眾, 係好受落
Woo Hoo O 無心睡眠 Woo Hoo O 腦交戰我反而覺得佢啲詞幾正
林敏聰d詞一句好老尷
許冠傑同許冠文 2個就真係勁啦
係回塘回得快姐 手詞唔差
你哋唔好曲解我意思同偷換我概念先
我唔係話直白簡單=差
大把直的簡單嘅歌詞係神作
係佢寫得差
唔係喎,佢寫比杜麗莎首「假如」都好經典
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞