覺唔覺當年林敏聰填詞仲差過而家嘅陳詠謙?

233 回覆
64 Like 507 Dislike
定係夕爺既士多啤梨蘋果橙屈D?
你貼幾頁紙完全冇apply你對《深愛着你》嘅批評
加德豉油公司宣布,由午夜起,生抽每支加價2蚊,老抽價格,維持不變
寫比前妻
呢句真係入心入肺
其實唔明士多啤梨蘋果橙有咩問題
根本係用啲好淺白嘅詞諷刺嗰個年代嘅瘦身文化
恃才傲物同溝女令到佢填詞成就只限於此,但都符合佢心性
我喺下個回覆度講咗
八股文個個寫嘢都要對晒字數平仄結構
新詩有時打破語法可以做到特別效果

想知「生存只因可為你生」呢句錯語法做到咩效果

如果你鍾意創新,「愛的根源」呢首歌詞冇任何創造性,點解你會鍾意?
全post最透徹係你呢句
除咗出名歌
永不想你 都填得好

但我覺察到 如今的你是經已 重在我心間

其實覺察同察覺都啱音
同埋回應返樓主,林敏驄啲鳩歌係擺明鳩填,但陳生係認真填都填到鳩鳩地咁

一首人間失格我已經想佢即刻收山,全職幫Eason唱和音
認同 歌詞真係痛到入心
無唐滌生level唔好叫詞人
根本林敏聰就係有料

煤氣燈不禁影照街裡一對蚯蚓
照過以倆心相親一對小情人
沉默以擁吻抵抗一切的冰與冷
晚意借北風輕輕的飄起長長裙

簡單四句已經有時間(晚意)、人物(小情人)、地點(煤氣燈街)
有溫度(冰冷)、有聲音(沉默)、有感覺(相親)、有服裝(長裙)
20秒已經描寫出一個電影場景嘅聽眾
投降吧
同意林敏聰其實唔神
但話佢差過陳詠謙過份咗
至少林寫既詞可以琅琅上口入到腦
陳詠謙為人記得既歌詞都係因為寫得差比人拎出黎笑
通俗易明先可以千古傳頌
咁咸魚青菜各有所愛啦

只係大眾一般都唔太會欣賞呢D姐
唔同時代無謂張飛打李鵬飛啦
但唔係溝女,佢無可能喺30歲前寫出上面堆歌詞

好多的確係錯文法,重覆累贅又淺白
但最唔合理嘅係佢地打動到人心,呢點先係林敏驄天份最強大嘅地方,只係呢啲靈光一閃無辦法持久

但陳詠謙唔好話靈光,所謂嘅佳作都係充滿沙石,個叱吒填詞人完全undeserved
冇3蘇宋詞level 學人填詞
咁陳詠謙可以收皮
如飛 像天空一片雲 投愛於你的波心
盼我的真心 能夠開解傷心人
如果今天你能 能否輕輕一吻
讓點點開心由嘴邊印
純真青春的心底 永遠再不荒廢
從此打開心中美麗的謎
年輕青春的心靈 找到熱愛真諦
莫再將心窩常緊閉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞