覺唔覺當年林敏聰填詞仲差過而家嘅陳詠謙?

233 回覆
64 Like 507 Dislike
唔覺得樓主貼嗰首有咩問題
你話大師級作品就當然唔係
但佢係簡單表達緊痴漢掛住人嘅心情
重重覆覆可以有痴漢感
唔係話文筆好好 只係簡單
雖然重重覆覆
無一句/一個用字係突兀 令人尷尬
呢個位已經需要d功力

陳生嗰啲
不許你註定一人
任意覓個肉身的複製
我現時自己肯做飯

係令人覺得突兀
呢個係好大問題
人人都有枝 蘇格蘭場 非工業用 國際線路 自動溶雪 十六嘩佬 風油軚 垂直升降 大包圍 連鐳射洗衣乾衣 腐蝕性 氣墊毛筆
年代不同 咁對比不公平
跳舞街呢段係做乜鳩

何月娣 陳步禮 吳縣濟 倪淑輝
司空敏慧 蛇共蟻 劉並蒂 神合體
全部都起舞將腳遞 扭腳擰髻
Do you wanna dance tonight
對唔住
有d好似係陳慧嫻朋友嘅名
好多人名填埋一齊
陳步禮好似真係舞蹈家
叫夕爺有問題?
你話畀我知,呢廿幾年,邊撚個勁過林夕?
你就針對夕爺兩個字嚟反駁人哋係因為林夕唔鍾意所以佢唔鍾意?
連登仔最鍾意以依家去品評當代既野

例如當代公認三國第一大將關羽比連登仔叫垃圾

依家當代比叫鬼才既人又變左垃圾

用依家既天眼角度去批評當代大部份人認知, 有乜好比
人間失格,賤格蠱惑又邋遢
用詞好柒精妙,好柒押韻
別人的歌
講起就無名火起,條撚樣擺明恰Jude鬼妹仔唔識中文

成首歌俾份垃圾詞破壞咗我屌你老母呀陳詠謙

但首寫妳太難講前妻係合格以上嘅
果個時代, 隕石, 天際係好高意景同遙不可及, 依家呢個時代太空人都上過無數次太空, 神秘感一早冇晒

但果個時代, 喺窗邊聽住首歌望住個天, 想像下宇宙幾咁浪漫, 你代入下就知道點解係果時係神歌詞

兩代唔同嘅人點比較
貫徹林敏聰一貫作風
直情係佢代表作
唔知你做乜..
佢又無批評
而且呢句連林敏聰自己都話係咁黎
唔明咁講有咩問題
講句野靈感咋喎
書講唔一定正確
剩係個作者冇考慮夏日狂風本身個melody
同節拍就係逼你要填啲好俐落嘅連句
相反愛的根源個melody同拍子係逼你填短句甚至斷句
呢個評論已經冇考慮現代流行音樂曲式嘅問題
呢啲擺明玩嘢詞黎
正如林夕都會有時幫twins填鳩詞
唔駛太認真
林敏聰高峰期得五六年, 好快就江郎才盡, 黎黎去去都係用譚伯幾首歌打飛機
另外就係如果佢真係咁差 唔係越來越多詞填
就算差 香港人都受落

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%99%B3%E8%A9%A0%E8%AC%99
佢係愈黎愈少詞填呀....
但巴打 別人的歌係林夕寫
Dear Jane 《不許你注定一人》

作詞:Howie@Dear Jane
作曲:Howie@Dear Jane
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞