馬娘Pretty Derby/ウマ娘 プリティーダービー (第六場)

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
北部玄駒讀埋書,皇帝都仲係會長
馬娘係咪唔會畢業
其實第一季播果時已經幾好睇 d跑步場景熱血過今季 又有特別週改變世界線
但係今季個劇本真係好 係d 3D柒左d
https://www.nicovideo.jp/watch/sm38507648
13話 有馬記念 比較動畫
一入學就停止生長
里見光鑽個樣BODY已經成熟過帝皇
問下之前佢位昭和阿嬸幾歲先
BBA
唔識睇,真馬個樣係咪唔會點老
秋季天皇賞開賽前因為左前腿懸韌帶炎決定引退做種馬。而在宣布退役後更是迅速顯出衰老。武豐說,或許是從周圍人的行動中看出自己的競賽生涯即將完結的緣故。
https://game.nownews.com/news/20210330/3291621/

Cygames 手機遊戲新作《賽馬娘 Pretty Derby》(ウマ娘プリティーダービー)2 月底
上線至今已吸金超過 1.3 億美元,成為日本手遊收入、下載排行榜冠軍。近期更引發愛
屋及烏的連鎖效應,粉絲對馬娘的愛間接拯救了退役馬。日本退役馬協會表示自《賽馬娘
》爆紅後,不僅入會人數激增,捐款也大幅增加。

賽馬作為歷史悠久的賭博運動,大量的培育與配種為的就是僅有幾匹能夠成為冠軍的馬,
日本非營利團體退役馬協會接受日媒採訪表示,日本每年大約生產 7,000 匹賽馬,又會
有 5000 匹馬退役,但其中卻只有少數可以過上安詳的晚年。

退役後能成為種馬的僅有市場需求高的一小部分純種馬,並且還需要有賽場上的實績,因
此能被選為純種馬的賽馬數量非常稀少;由於收容退役馬的牧場與俱樂部等設施大量不足
,馬匹維護、飼料成本又相當高,因此許多馬退役後仍會被直接宰殺。

不過,根據日本NPO(非營利組織)「引退馬協會」(退役馬協會)的成員指出,由於《
賽馬娘》企劃在日本的成功,《賽馬娘》企劃過去就曾將動畫的一部份收入捐贈給幫助退
役馬的相關團體,如今隨著《賽馬娘 Pretty Derby》爆紅,更開始出現主動幫助退役馬
的馬娘粉絲。

退役馬協會表示:「以《賽馬娘》為契機,關注退役馬的人增長許多,也有更多人入會並
且捐款。活躍在遊戲中的優秀素質、名將戶仁、大樹快車等馬皆是由協會照料,本會對外
進行營運支援的春麗會,裡面所有的馬現在都健康的度過餘生。因為這些會員們的捐贈幫
助,賽馬們可以安穩地度過餘生了,真的非常感謝所有人的幫助。」
作畫失誤
上季我直情覺得鈴鹿冇死之後套野已經完咗

之後講特別週演出冇乜feel

火鳥東海啲EVENT都好勁
自學灣道加速LV2, 又自學拔出準備LV2
幾時出第三季
北部玄駒套戰鬥服
上季真係太王道
尤其上季草上飛同特別周 對決本來可以好熱血
但就寫到因為特別周照顧鈴鹿而冇心比賽
搞到D比賽好似學界咁 比人感覺完全唔認真

相反第2季場場比賽大家都係出盡奶力去跑
比人感覺真係跑出馬娘背後辛酸 果種感動第一季完全冇得比
有一樣野得罪咁講

第一季兩個cv帶唔到戲,所以d演出唔夠

最後印象得返草上飛:我係全力同你跑,但係你呢

今季
帝皇:我已經唔可以再咁跑
麥昆:我已經唔可以再遵守約定
波旁:你係英雄
米浴:明明係米浴

好多角色演出都好強
喊到癲咗 東海帝王唔好再型啲仲要加埋麥昆條打氣線 點解第二季咁好睇
好似睇DRose 50分嗰場咁
睇東海我都諗起d rose
草上飛同特別周場對決哂左啦
明明現實好熱血 故事就寫到咁

本身歷史 一開始草上飛完爆特別周
到下次追到沖線前只係差幾厘米果種遺憾美仲正啦

係要寫埋d垃圾百合三角關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞