你認唔認同能力越大責任越大呢句話

92 回覆
41 Like 8 Dislike
負責任呢三個字有所斟酌。個人認為能力大嘅人「最好就」貢獻下社會,唔想用「應該」呢啲有道德綁架嫌疑嘅字眼
呢個睇法即係將個人嘅自由凌架於他人嘅生命
無錯A係有唔捉魚嘅自由,但如果A唔捉魚,即係扼殺咗無魚食嘅人嘅生存機會,咁無魚食嗰個人嘅生存自由又喺邊度
如果人權同自由係建立喺尊重每一個生命之上,生命本身唔係應該重要過個人自由咩
no 最憎蜘蛛俠
權力越大 責任越大
自己大壓力既時候用黎安慰下自己既話,同意
d 廢柴指住人地黎講既話,完全唔同意
我覺得應該係A去捉魚其他人就負起其他責任 例如伐木 起火 搵求救方法etc 如果有依種分工嘅話咁A自然會捉10條魚去換取其他求生用品 能力越大責任越大並唔等於能力細可以負0責任坐享其成

但係如果你要假設到AB帶似8個植物人0能力嘅話 我覺得A都係有道德上嘅責任捉埋魚 如果佢唔捉就會俾人話自私/冷血/有能力救人都唔救etc

其實去到荒島依種無法律同社會束縛嘅
地方 真係無乜人權可言 生存會係最重要 但係要維持依啲道德上嘅嘢完全係靠A嘅心態同諗法 不過我估依樣偏離正常社會嘅情況唔係討論重點?
唔只係道德考量
經濟角度

如果冇能力既人, 你俾咁大責任佢咪即係害到人?
啲資源係邊個嘅?
如果個水域屬於社會
喺果個水域捉魚就有社會責任
唔理你幾叻捉魚
你好叻捉曬啲魚
即係其他人唔撚洗捉
應該係權力越大責任越大
但極權國家就相反
完全唔同意。能力越大就老奉take埋人哋嘅responsibility ?

責任大細應該同俾果個人嘅報酬掛勾,同個人本身能力無關。只要個人報酬唔高,即使佢能力大,佢負嘅責任應該只係同報酬相乎,唔應該再多。

能力越大責任越大只係老闆上司用來昆鳩下屬用,等佢哋誤以為自己真係好重要,要付更多嘅責任,到頭來都係想個細嘅做多d但唔肯俾多d錢
唔認同,能力大唔一定有責任做。唔通同事能力高就一定要幫唔關自己事既工作?
權力越大責任越大
分工係另一個問題嚟,因為某程度上分工就係一個合約,而A之所以去捉魚係為咗履行合約嘅責任,而唔係純粹道德責任
樓主講嗰個責任應該係指道德責任,即係類似第二個情況

巴打點解覺得第二個情況A有道德責任?「幫係人情,唔幫係道理」聽就聽得多,點係而家又唔適用嘅
純粹係覺得依種情況已經唔止係幫人而係救人
而且A係完全有能力去咁做而又無任何代價/難處
係社會嘅道德價值觀下A係咁嘅情況係應該救

諗法係依種情況似個簡單版火車難題
火車一直行就會車死8個人
而A係有能力去拉個制令到無人會死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞