你認唔認同能力越大責任越大呢句話

92 回覆
41 Like 8 Dislike
近排我不斷思考呢個問題
想知道大家對於呢個概念有咩睇法
到底呢個概念係出自社會學定心理學定其他stream
(斷估都唔係出自蜘蛛俠
佢都只係借電影呢個方式去探討呢個概念啫)
你又認唔認同呢個概念?
其實只係想有能力聰明嘅人帶領下普通人
咁所以你係認同能力越大嘅人
比能力冇咁大嘅人
要負起更多同更龐大嘅責任?
呢個係因為基於道德考量?
部份認同啦
如果personal層面, 就似係encourge個人唔好咁浪費自己才能唔好咁hea, 我諗類似係motivation或者少少似positive psychology?
如果society層面, 好似令人覺得一定要靠佢咁, 就有少少道德綁架咗個人嘅意志, 格硬加責任比佢咁, 出到嚟如果out of expectation就比人屌

btw 出處係真係蜘蛛俠
Batman
唔認同
因為我唔明個責任點嚟
首富都唔會派錢
當然我角度係個人啦同埋自私啲諗
我都係有差唔多嘅疑問:

當然個能力大嘅人肯做多啲行多步
咁係好值得大家感激呀尊重呀敬佩呀咁啦
但係如果佢冇做
又係唔係有問題呢?
佢係咪事必要做咩?
冇做又係唔係抵俾人話佢鬧佢衰呢?
係囉咁同道德綁架冇分別喎?

我內心都係有呢啲疑問
咁但係聽落你似係怪責緊個首富唔派錢?

多謝你quote埋source呀
不過佢話呢呢個概念應該係源自法國革命嗰段時期
但係就因為蜘蛛俠而令個概念多咗人知同盛行
假設荒島上面有10個人,得兩個人有能力捉到魚

A一個鐘捉到10條
B一個鐘捉到1條

而家島上每人每日要食1條魚先生存到,你覺得應該點先係最好

你會尊重自由定團體利益
定有middle ground
資本世界
你能力大只係喺社會中得到更大利益
啫係賺緊底層嘅錢
但首富會比錢起學校
Yes 所以佢地都會同時擁有更多資源,普通人冇得怨
首富咪創立公司,創造好多職位,個責任重大喎,你只係仇富既垃圾姐
唔認同,有能力唔等於人哋覺得你有,責任你都一樣
我可能揀middle ground啦咁
我覺得自由都同樣值得尊重呀因為
當然佢有能力捉到多啲魚
佢肯捉埋俾其他人就最好
但係同時我又覺得冇理由take it for granted咁要求佢有能力捉到10條
就要幫大家捉10條

所以我都好矛盾
聽你咁講
好似覺得Capitalism好有缺陷
咁但係應該用咩制度先適合人類社會呢
所以我心底個疑問就係
咁佢哋係用自己能力去獲得更多資源
又唔係偷扼拐騙

咁佢哋獲得咗呢啲資源係咪就必然有義務奉獻返出嚟俾其他冇咁有能力嘅人

定有人會覺得
佢哋所謂能力大獲得更多資源
就一定係壓榨緊其他能力冇咁大嘅人?
唔認同,覺得係道德綁架
有能力做大事,就一定要做大事,唔做得保安?
責任唔係一種個人選擇,係唔做就係不負責任,不道德嘅事
同埋,覺得每一個人嘅責任係一樣,點解咁都要分邊啲人責任大啲
唔幫到人,啲人點會肯俾錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞