你認唔認同能力越大責任越大呢句話

92 回覆
41 Like 8 Dislike
呢個如果用來規範全部嘅,呢句嘢有會係好有綁架成份
能力越大責任越大我覺得係個人畀自己嘅一個概念喺處理事件嗰陣時嘅思考,而唔係由外來施加嘅因素影響
咁所以似乎所謂「責任越大」
其實只不過係其他人強加於人嘅期望
係咪類似嚴以律己寬以待人嘅概念
即係呢句說話係用嚟俾我哋提醒自己
如果有能力的話可以行多一步take up多啲責任
但我哋就唔應該用呢句說話嚟要求他人承擔更多責任?
我係咁認為

只不過社會契約下
有時逼於無奈地要配合

好似有能者要交多啲稅去養一啲
因為能力不足甚至懶惰嘅人
為嘅只係整體社會嘅可持續性
或者可以去成人台問吓
你都有你道理
雖然收入多、納稅多唔一定代表工作能力高
但都的確可以係其中一個指標
差唔多,當然唔同社會唔同場合係每個人都唔同能力去承擔唔同責任,但唔應該用人哋識咁多而卸膊去曬佢到,佢管唔到我出事佢問題嘅想法
但他人去到呢個能力佢要俾自己應份承擔一啲佢自己嘅責任,起碼知道佢幾本有盡過自己責任,而唔係下下能力越大責任越大做後台

個人修養問題
覺得呢個角度去睇呢句說話幾好
多謝你嘅啟發
說話係無錯,但係唔適合套用係呢個世界上面
咁我碌鳩愈大責任愈大一日係咪要屌十次閪?
如果係講努力讀書變叻,鍛鍊身體變強壯既話
呢d自身既能力係我憑實力拎返黎
我點用都唔關你事
但如果個能力係人地俾你
即係黑警,公僕,投票選出黎之類,咁就係能力越大責任越大

舉個例
我讀書好叻,行政手段好勁,一出手可以維持世界和平人人安居樂業
如果我唔鐘意負太大責任,所以做個文員仔,你都冇權話我
但如果我去做行政長官,有權力去點人做野
因為權力係黎自人民賦予,所以我係有責任去做好份工
可以話係maximise 社會效率
唔一定
能力大嘅人可以唔企出黎
唔係個個肯出黎做孭飛果個
未必係用責任去形容,比較似係佢嘅意向。

一個生存可能會諗性欲。滿足完性欲可能諗面子。之後發現咩都冇意思可能會研究下其他嘢
好似我呢d靚仔,就應該擔起屌盡唔同女既責任,咪之對唔住自己
咁如果改一改條題目,B三個鐘先捉到1條,樓主會唔會維持呢個睇法
咁就算係咁
我都唔可以亦唔應該迫A去捉魚俾大家食囉
我最多都只可以嘗試動之以情
但我覺得我無grounds去要求佢事必捉魚俾大家
你覆得好詳細同埋睇得出你語氣幾重
似乎好有感受
你係咪指好多人借「能力越大責任越大」呢句說話嚟卸膊
係呀
呢度題目想探討嘅「能力」但唔包括他人賦予嘅權力
所以你覺得責任同能力並唔應該掛鉤
即係你唔認同題目句說話囉?
換句話講
即係你認為能力越大嘅人係應該為咗maximize社會效率而負起更大嘅責任?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞