你認唔認同能力越大責任越大呢句話

92 回覆
41 Like 8 Dislike
可以承受既責任越大 但並非義務性質
對於能力呢樣野, 我出黎做野十年 有另一個睇會

有能力既人先有辦法遷就其他人要人地就佢 條友多數係低能力既人
有d首富 為全地球人福祉,開創太陽能、電動車王國,為地球可持續發展盡一分力,又探索火星,將來為人類建立全新文明
係呀
我都會有呢個迷思

「責任唔係一種個人選擇,係唔做就係不負責任,不道德嘅事」
所以有啲人如果認同標題句話
佢哋就會覺得既然有啲人被賦予咗比較強大嘅能力
咁佢哋都冇選擇地要負起比一般人多嘅責任
你係咪想指責任越大「權」力越大
或者可唔可以解釋吓你句話係咩意思

如果同意能力越大責任越大
喺workplace嚟講就變咗贊成「能者多勞」
人工越高責任越大
唔太認同但好可惜現實世界係咁 呢個係個短期內都改變唔到的事實嚟
唔認同
咁只係令普通人唔想背負責任
大部份人既人工越高啲人越廢

得少數有料既人有資格/對得住份糧
自己諗下 如果你有能力你捨得隱藏唔公開?
因為人性會認叻,周圍做事話俾人知你有能力
現實會有呢種expectation
我又唔覺得人性真係所有都會認叻
當然有一部分嘅人鍾意啦
但我深信現實都有人係prefer低調
嚮往簡單無風浪同埋
唔參與太多唔關自己事嘅嘢嘅人
同時哩類人就唔會有咩能力啦
既然佢地要簡簡單單,又何來動力去裝備自己
一來能力可以係天賦
唔係靠裝備自己而得嚟

二來嚮往簡單生活係指唔鍾意認叻
唔鍾意周圍話俾人知自己有幾勁有幾叻
但係同時都可以有學習新事物同埋知識嘅心
兩者冇乜衝突
即係周圍學新事物但又唔公開俾人知?有D矛盾
而且理論上你有能力自然會成為世人焦點,唔到你話唔關自己事

有能力->成為焦點->責任落哂你到
基本上都走唔甩
明白
咁換句話講
似乎你係認同「能力越大責任越大」呢個概念
責任不過係他人對一樣嘢嘅期望

老母期望佢個仔廿歲結婚,佢就會認為佢個仔有廿歲就要結婚嘅責任
一個人期望政府會保障佢嘅權益,所以佢認為政府有責任保障佢嘅權益

能力越大責任越大,其實即係啲人見你有能力所以對你嘅期望多咗,當然當中會有好多奇奇怪怪嘅期望,就好似你中六合彩之後會有啲三姑六婆期望你會畀錢佢哋
性能力越大咁又點
大家都係人
能力可以差得幾遠?
更何況社會上既能力,九成九都係其他人所賦予

呢句根本係罔顧事實推卸責任

只啱用喺superhero呢啲非人物種身上
或者環保撚都應該啱用,因為人類相比其他動物的確係有更高能力
好記得中學嘅時候同人part pro 果位同學仔一句能者多勞就freeride晒成個project
但應該仲有收穫愈大,白做邊個會屌?
能力愈高 自己或其他人嘅期望愈高
就好可能衍生出愈大責任

所以其實係期望管理嚟

有啲人能力高但又堅決我行我素
其實係無乜責任要承擔
望下香港警察咪有答案
俾權力佢變到咩樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞