牧場物語橄欖鎮與希望的大地 Switch

1001 回覆
41 Like 6 Dislike
我個人一直都覺得「小品」係形容唔到牧場物語
我認真玩過嘅牧場物語我就咁數都廿四隻,有十幾隻啲碟仲係到,如果出廿幾年都仲有得出,仲要有一定名氣都唔叫大牌子嘅話實在有啲冤枉
原神係抄襲,佢抄嘅係遊戲風格同美術風格
只係任天堂唔告仲俾佢上
我樓下間發發快餐店做咗三十年,但我諗全屯門區冇人會話佢係大牌子囉
留住條命死唔去同大係兩回事嚟㗎巴打
ching冷靜少少
可能我講得唔清晰 各種製造機果部份 我最主要係指
木材加工 礦石加工 裝備升級既材料要先經製造機加工
而製造機/其他製造物係由製造頁面直接合成
製造機可以自由擺放...等等有關製造機既設定

自動灑水你係指礦石鎮小矮人果種?
我想表達既係本作既自動灑水機

而鑑定垃圾,
我真係冇咩印象, ching方便可以講多少少.
我想表達既係, 垃圾鑑定完既野再送比博物館做收藏依點.
日日起馬出門口,出入雞竇牛竇照顧動物,
出入城,出入超過十間村民屋去揾啲村民打招呼。
好話一日load30次以上,一次五秒都150秒

加上連nds 3ds既牧場,再比較埋ns鑛石鎮都無咁慢
呢個真係好嚴重
我諗你搞錯咗啲類比,你係make sound statement之前漏咗做前設

樓下快餐店做咗三十年唔係大牌子

麥當勞做咗六十五年係大牌子
個分別唔係個時間歷史,係個形式

不過本來「大」「細」就係含糊描述,但我諗家陣嘅marvelous離「死唔去」差得有啲遠(當然佢以前真係差啲執笠)
個仔大到識行識講野都叫有進步既
個仔張床同爸爸媽媽張床咁近
咪睇到佢地扑野
今集連扑都冇得扑 個仔都唔係親生
玩得咁尻快
我連牛間屋都未整返好
結完婚個晚就……天光了
好撚空虛 本身好撚期待 中出佢懷孕
點知個仔原來係無啦啦彈出黎
咪係囉,佢做咗幾多年,同佢係咪大一啲關係都冇
關事嘅只有銷量,牧場物語系列從來賣得麻麻
你講廿幾年出廿隻係不相干
加埋今次喺室內時間都會郁,咁玩法真係趕過返工冇時間hea下.
咁今集場大同仔細度係高咗,load耐少少都好正常
起源大地有噴泉
符文工房有鑑定
星露谷我覺得再提真係冇意思,佢有幾多抄幾多參考真係講到口臭,覺得佢好玩嘅,咪繼續當佢係歐美原創indie支持
何必同一隻唔係星露谷抄襲對像、互相冇乜關係,只係咁啱同樣係種田類嘅日本遊戲比較
想攻略嘅都係MILF
對有得攻略嘅無乜興趣
同感
佢係類型小眾,但唔係細牌子,用小眾遊戲去同所有大眾遊戲比銷量係非常唔公平,無邏輯可言亦都反映唔到佢品牌
唔係話要過百萬銷量先叫大牌子,都要睇下本身有無咁大個base 先。
講任天堂模擬經營類遊戲,牧場物語一定係top ip之一
講小眾遊戲例如乙女驚咁一定係neo romance,一啲過10萬銷量就算成績好好既類型遊戲,但你唔會話光榮係細牌子
你不當類比兼轉移焦點
光榮係大牌子,係因為成間公司出過好多知名作品好多外包,但其中乙女game嘅遙遠時空本身就係細牌子,即使佢出過好多集都係咁話
牧場系列要比就係遙遠系列,而唔係同成間公司比,ok?

大同小標準係好模糊,但唔係冇標準,每次都係賣幾十萬隻,出咗十幾廿年,只可以話佢係「老牌子」,絕對唔係「大」牌子
銷量就係好撚客觀嘅事實,小眾還小眾,銷量低還銷量低,乜嘢小眾中top IP只係模糊焦點,同呃人廣告啲咩同類產品銷量第一一樣自欺欺人
五十嵐裕也識唔識?佢係日本紅星嚟喎,不過係日本GV界你覺得咁樣講唔講得通?

我對呢啲當乜乜係大作真係好有感觸,尤其係最近先知機戰咁多年嚟,全系列原來只係賣咗千幾萬隻一隻歐美3A垃圾做多啲宣傳都打爆咗
想問下間屋儲物箱係邊架
已升1lv木屋但都唔見既
儲物箱要自己整
用石or木
邊到可以整? 同啲加工機一樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞