脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 26

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
女神巴之前有冇食保?
唔記得你係咪唔建議食 應該植髮算
見呢度咁多巴打係問,其實好多時問得都係已經有問題,有啲仲幾嚴重,呢度個個都好後生,建議早啲去睇醫生食藥救得幾多得幾多

分享下先,小弟今年三十三,由二十中開始比女朋友話頂疏,我冇為意,去到次次剪頭髮都比髮型師話

去到舊年終於的起心肝去睇(因為髮線冇問題,自己又睇唔到頂,所以一直以為可以唔使理住,同埋好怕食左扯唔起),其實已經幾嚴重,開始食正保,食到而家食左一年,半年開始見效,而家個頂好返好多,平時疏起個頭都睇唔到有問題,性能力都冇乜受影響,所以建議有問題既巴打盡快去醫,我都好後悔咁遲先睇

最嚴重時期:

食左4個月:

食左一年:

頭髮有啲亂,因為特登撥開影,唔撥開平時梳起其實都呃到下人

我懶,淨係食正保,其他乜都冇用,諗住如果遮唔到就去植髮算,so far 冇乜人踢爆過我,仲有啲人話我多頭髮
咁睇黎你應該係搞好生活習慣先岩.

咁佢都照開5%,你都可以照用既.
到時再自己買啦..
我一直都有食保
我唔建議食新髮靈者.. (如無必要)
[女神巴自己都有食新髮靈]

但我覺得食藥同搽藥要長期作戰 治標唔治本
植左髮 好彩既話,可以一勞永逸 或者撐多10年後再做禿頭叔叔
起碼都40歲-50歲先開始做禿頭叔叔呀
到時無咁介意人地目光,或者你禿頭都唔會比人笑啦..

所以我建議食藥同搽藥係養好頭髮
打好個底 , 令到毛囊健康左
然後再植髮

當然有D人可能植完髮後都要食藥搽藥去維持
但可能份量唔洗咁重,變左2日食1粒藥 或者3日食1粒藥
甚至只係用搽藥,唔食藥
(相對宜家日日搽藥食藥)
甩頭髮都生出美人尖,好厲害.
我髮線一向冇事,所以可以扮下野
你做幾錢 我可以要6支
foam
食緊Avodart dutasteride 0.5mg,個醫生話要食1年喎。啲藥真係好貴,350蚊30粒,我係唔係應該轉Finsteride?但醫生話食咗依隻先,有效先算。
550蚊6枝....?
岩岩買左啦
暫時可以接受,用防脫髮洗頭水先.
搵師兄一齊夾單 7-8蚊1粒.
有用緊
用埋alpecin 隻serum
個額比早幾年高左好多
29歲算正常髮線上移
男人去到咁上下就會髮線向後
如果擔心都可以食藥搽藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞