IT討論區(110) 祼辭休息是為了走更遠的路

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
咁多位大佬,小弟想知network行情 係咪就算跳槽人工都喺加得唔多,上網睇考埋ccie都喺得7萬一個月
搵左第一份工先 而家乜都唔識都入到行 番工再慢慢再操再學 你唔係實戰既話 補乜底都冇L用
我聽到既情況同師兄講既差唔多

我純粹見過工,個interviewer都有講過佢地好多野做唔切又要meet deadline,所以搵左好多vendor幫手寫,自己又有勁多vendor野要follow。聽完都知入面跟本大把code唔係自己寫,係忙住執人地啲二灘屎。

我識3個朋友係入面做IT,成日都post ig story 自己凌晨係公司做野/ 用notebook deploy 野,OT 又多bonus 又出唔足promised既。

最後佢勁快開左offer比我,仲問我可唔可以buyout即刻過去,一睇就知入面趕住救火,但又唔係高市價好多,我又唔想對而家公司咁冇交帶即刻走,就reject左。

我覺得入到去都冇乜野學,不過明買明賣如果佢開價岩你,份糧你收得開心係幫手救火既,你先好入去做。
三大
咁係因為頭幾年上得快去到bottleneck 姐?
轉行除非自己明確知道有岩自己既路行
唔係只係由火坑轉去另一個火坑
祝大家debug 順順利利
學生時代我支持享樂
tcon又有創新pj玩

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1575619-20210214.htm
透過感應位置變化速度和大數據分析,新增自動離開功能
資科辦亦正與港大團隊研究利用藍牙技術
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞