IT討論區(110) 祼辭休息是為了走更遠的路

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
請食飯啦有咁多錢
我借黎做定期架咋
那有錢
不如我用一個股權角度解釋下VB發生緊咩事

從來銀行最賺錢item之一就係財仔同保險
好多VB最終都係最做呢兩樣野
而VB個model (冇分行,big data做credit)就可以maximize個profit。

咁同傳統銀行有咩分別?分別就係股權擁有D乜HSBC都可以搞big data credit tech, insuretech 乜乜77,但係每一股HSBC股票背後都代表住一間間分行,仲有其他垃圾唔賺錢業務。姐係我投資$100落匯豐當中只係可能唔夠$5落左去new tech度。講效率既VC根本唔會同你咁玩。

所以VB出現係必然,令VC可以專一地invest落banking tech
用錢揾錢
邊間咁平?
係呀 我認同有呢個優勢呀
問題係其他問題全部無解決 例如請啲人返黎做到一半走晒
又或者點吸引啲人覺得你係一間有信譽既大行 而唔係無啦啦新開既三線財仔
z字頭果間,拎左去抽快手,依家做定期都得了
識google就得
叫得工程 係真係需要工程專業道德 尤其係你會唔會驚自己做錯所帶黎既後果
例如 前排機場個空管系統 可以垃圾到要幾粒鐘reboot一次 如果再錯多啲 撞機死幾百條命點撚算
波音個軟件系統 加新feature個時考慮少左野 crash左幾部飛機
就算唔係咁關鍵既軟件 我地諗下金融業既軟件 寫錯粒variable 都已經可以令公司蝕幾十粒 如果你做証券行既 間公司破產連帶啲傻散家破人亡 跳樓燒碳幾戶
我quote頂置D潮文咋喎
1)唔關VB事任何公司管理唔好就會咁啦,至少mox我去IN果時仲係唔錯
2)銀行牌,50萬存款保障
sellhk班友:
系統有bug死人冧樓都唔緊要
快出到就得
hi 又一個入行做IT 狗 入左行六年
我成日都會諗轉行 有無巴打一樣
infinite loop 泥足深陷
逃離唔到做IT 狗既命運
想知點解?
又未到咁早諗轉行
6年應該先岩岩人工顛峰期
16年無突破仲打緊code就話姐
望唔到遠日日打曲
無你地咁叻 我純粹呃飯食
你就人工顛峰期
我就人工冰河期
新年祝各位升職加薪
放少d 負
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞