IT討論區(110) 祼辭休息是為了走更遠的路

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
自從加左人工後我成日覺得200-300K唔算大筆錢而家成日想讀多個master
我冇讀fintech我果個stat黎果陣近乎完全冇finance底,黎緊應該試下CFA LV1(個個都話CFA有用咁應該都有掛)
呢D唔係不嬲跟project嫁咩。冇得一概而論
突然發現這是囚徒困境
HF做緊
9成同事都有sell side background (GS, CS, MS, JPM etc)
另外我in過個d graduate都好勁 Top U Top student
所以我成日都問做咩唔搵份sell side做住先話唔定人工己經滿足
基本上好少請冇sell side background既人
Unless你係做過FAANG 或者係Top U GPA爆4 graduate
Fintech/AI master 唔覺得太有用
我係你就拍枱叫佢收皮啦, 做埋d 濕尻小學雞野, 出黎隻愀
咁可以讀完master再入sell side再入hf。是關sellside唔係咁難入到,。但0 background下讀左個master都竹失為一個方法
真心好撚小學雞
大家成年人有咩咪講
咁撚樣send email真係想逼癲人
而且有D local細HF個pay仲少過sellside
你真係好多不必要幻想 都已經講stand out講左成年了 你都仲未明
我in人 taught master絕對唔會加分/減分。
你中意用你既錢讀 你既事 你中意講完入sell side 你既事
但係講到讀master同入sell side有關係 我就完全不認同。
Agger
希望多d香港人
眼見愈黎愈多大陸人同鬼佬 得幾丁香港人
咁請你講下0background下做D咩可以增加自己入sellside下既機會
轉去finance公司 e.g 證券行/bank/bloomberg
做trading related既system
都應該易轉入sell side
上面問果條友本身都做緊retail bank
手巴:有料就得,我都係0 bg直入buy side
呢D唔係code狗最基本咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞