IT討論區(110) 祼辭休息是為了走更遠的路

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
佢講果個996(朝9晚9開6日)..
香港好多it公司計埋都係差唔多時間姐
你捱極揼餐死都係袋果2,3皮, 比盡4皮又冇前途..
成段片都係垃圾
似係啱做business intelligence 嗰邊既BA?

Database啱唔唔
懷疑某會員成日都推呢條channel d片
Who
咪i字頭
第二次擺上嚟
太悶 未到一半已經無心機聽落去
呢d offer 同賭前途一樣,扑得中就發,之後唔使憂

startup 通常有兩種,一種係玩funding , 有前景,但未賺到錢, 例如lalamove
另一種係已經賺緊錢,唔需要vc, 例如goodnotes

如果係第一種,要ipo 左先會發
後者既話就睇佢派唔派股息,派先有錢落袋

btw, 40m valuation 係好低,你諗諗間公司個business model 易唔易俾人抄 同埋有冇前景先決定好d

利申: 做過幾間startup, 2間unicorn level
一於3月8號劈炮唔撈
食埋復活節假
食埋下年b仔先
不了
唔好玩啦
同SA講早晨未,唔準唔俾開工利是
本身做BI野出路唔好咩
市場需求應該幾大

建議接觸多啲technical野先
例如ETL/Python/其他BI tools
打好個底先轉PM都未遲
手巴教落返工為錢
但唔代表可以將尊嚴放到咁低⋯
計工時香港audit big4,medic同班law撚先比得上大陸果種996
我一路好想知science park堆所謂科研公司係咪每請一個人都有政府補貼
訓左無睇,睛巴好似冇講過話要尊嚴
以前做過第一種 宜家自稱unicorn level
頭幾個員工之一
都係話俾2% 話三年內上市
但人工無講點樣review

我做左年半就走了
佢宜家都run左7年
係報紙年年都話隨時上市

老細果陣仲笑我買樓tim
宜家我都換左樓
佢都仲未上市

講前境無乜意思
間野turnover rate 都幾高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞