覺唔覺盤菜=港式部隊鍋

244 回覆
801 Like 121 Dislike
好撚覺,一直都咁講
部隊鍋多數D料係擺埋一獲熟
盤菜就分開煮熟,再擺埋一齊一獲熟,ON9到冇得再ON9
啲豬皮同蘿蔔好撚好食
其實部隊鍋只係“好撚多餸嘅辛辣麵”,都唔算太奇怪。
盤菜真係接受唔到
其實以前好多野,都係窮先食
盤菜食潲咁
以為100毛嗰個
根據國際癌症研究機構(IARC)公布的2018年數據,世界上胃癌發生率最高的國家,第一是韓國,第二是蒙古,第三是日本,第四是中國大陸。腫瘤內科醫師王政卿指出,韓國人的胃癌發病率之所以高居世界第一,是民眾大量吃泡菜的緣故。
盤菜好食
你描述咗世上所有熟食
點解唔係部隊鍋=韓式盆菜
食材高級過部隊鍋 而且有營養
你唔好食飯
自己去宋王台睇下啦
我都覺 好唔抵
但老豆係都要食
用料差好遠,起碼唔係落公仔麵午餐肉咁普通
錯 問題係落咗好多添加劑調味料
你自己唔知 就算好難食都會照落係佢做法
對於盆菜的起源,眾說紛紜,其中以宋帝昺南下,新界圍村村民「煮盆菜,犒皇師」一說流傳最廣,不過食評家唯靈先生認為傳說很難查證,可能只是一個「美麗的傳說」。他在五十年代第一次在屏山品嚐過盆菜,當時宴會是分階級的,他與其他嘉賓是在內堂吃「九大簋」,盆菜只是給「耕仔」(佃農)吃,他們推測此舉可能為了消除階級矛盾,故前人虛構出皇帝也曾吃盆菜的故事,以示並非在宴會上待薄他們。

另一個說法是以前經濟條件比較差,沒有能力購置大量瓷器碗碟用於宴會,於是木盆便成為最方便的食具。唯靈先生指出盆菜原名「新安盆菜」,現今深圳、寶安以至香港,在清代都屬於新安縣管治,都有吃盆菜的習俗,唯靈先生推論,在客家族群中,只有居住在新安縣的客家人才發展出「客家盆菜」,而廣東客家人的發源地梅縣便沒有「客家盆菜」,由此可見,盆菜是新安縣本地人的食制,但移民新安以至香港的客家人,在其後二百多年的文化交流中,也發展出自己的盆菜食制。

應該都係方便俾成百人聚埋一齊食飯 , 以前窮求撚其扔晒落去 , 呢加演變又鮑魚又盛

部隊鍋都係窮先扔晒落去 , 到呢加d料都係冇點變過
好撚垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞