覺唔覺盤菜=港式部隊鍋

244 回覆
801 Like 121 Dislike
同部隊鍋比直頭高級啦,點叫普通
諗起啲蘿蔔就想嘔
認同請分享
咁其他亞洲地方都應該高架
bbq 串燒
你盤菜食午餐肉
盤菜
部隊鍋起碼叫做融合到成為一樣野
盤菜係將十幾碟唔同嘅餸放落同一個容器
好好地分返開唔得嘅?
發明盤菜條友係咩邏輯?屋企唔夠碟落街買啦
最慘係食個陣翻熱,頂個層煮極都唔熱
到終於熱到上頂之後,底個層垃圾芋頭蘿蔔豬皮就黐晒底
都高呀,跟住咪中國、蒙古囉

日韓最高咁解啫
其實依加啲舖頭賣個啲盤菜用啲料根本同傳統圍村煮開個啲係有差別
爭咩嘢呀,撈埋一齊做泡菜盤菜吖..

千祈咪咁講呀...如果我聽到實打柒佢!
乜唔係有鮑魚先難食咩
唔覺
因為部隊鍋垃圾好多
營養學角度看,現時的精製白米只能經過多重的打磨,只留下中間的澱粉質部分,因此白飯只能為人體提供能量及卡路里,沒有其它健康功效。

米製品比白飯的營養價值更低。米糧最怕被打磨及精製化,將米磨成粉末再造成各種形態,不但大大降低營養價值,更會提高食物的升糖指數;再者現今市面上的米粉、米線等製品未必一定由純米製造,有機會加入了人工轉化的粟粉類等物質,故此從健康角度來看,米製品的營養價值更較白米低。

升糖指數(Glycemic index, GI)是指人們進食某種食物後體內血糖的升幅數值,簡單而言,高GI食物令身體分泌較多胰島素,較易促成脂肪屯積,因而是減肥人士的大敵。
咪撚玩,你講痴底好明顯你鳩噏
個底有張竹蓆架嘛,痴條撚咩

仲有,以前物質唔豐富,村係食流水蓆,咁多碟邊個得閒服侍?
一窩過大家一齊食,開心就得
歴史=政治?兩方面嘅嘢都搞唔清楚?
盤菜=港式部隊鍋
垃圾=垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞