公立醫院「最常用」潤膚膏含刺激物、致刺痛發紅,令濕疹惡化;英國「2014年」已禁用

216 回覆
256 Like 13 Dislike
好難講真係睇情況
個人覺得嚴重無用
但輕病患有用
老人院d老野日日搽都未死得 你洗同佢地驚
基本一嗌痕就比呢隻 沖完涼又搽呢隻 冬天乾燥又搽呢隻
staquis
有無唔係處方?
每個人對不同致敏源反應都唔同,另一個人用過係好,未必一定適合自己嘅病,不宜隨便用別人建議的皮膚膏。

用新藥膏最好先做patch test, 用小小在耳仔後面試一日,睇吓有冇反應。

睇牌子名不如睇ingredient list, 睇吓自己過敏嘅藥膏有乜經常出現嘅成份,比如A cream 嘅 SLS, 以後買新藥膏,儘量避開有呢啲成份嘅產品。

如果嚴重,最好寫日記,寫低食過乜,飲過乜,同搽過乜,做過乜,去過邊度,接觸過乜動物,當日天氣等等,真係要自己做多啲功課。

好漫長嘅作戰!
之前去旅行 無帶
係日本咁岩買左依隻 係幾好用
如果未試過,可以試試用麥皮敷濕疹再沖洗,通常越平嘅麥皮越好,因為冇漂白同提煉,連用幾日睇吓有冇改善。

麥皮先用暖水浸5分鐘,將麥皮漿敷在身上10至15分鐘,用水沖走就ok!

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/colloidal-oatmeal-baths

aveeno都係類似原理,但100倍價錢!
想問SLS 嘅作用同原意係咩
我用qv 會敏感,有無d 非常油嘅推介,皮膚好乾
我先用椰子油/牛油果油搽完再加3M lotion
surfactant??
講真唔係得公院係咁喎
診所醫生,甚至皮膚專科醫生都會開呢隻俾濕疹患者
如果過敏再用嚟敷真係會好「乸」,用嚟洗手,當番梘洗手會好啲,因為surfactant係用嚟將油脂溶解落水度!
呢隻真係越用越衰
真係要推
到底係based on 邊份studies
當佢係沖涼液咁用
呢隻嘢當係潤膚膏嚟用係錯撚哂
777 D friend
覺得市民係要自已學習健康知識

醫生根本只係可以跟據上司俾既藥單開藥

即使佢明知病人容易有皮膚問題,都唔可以講出黎,要繼續開藥俾病人

如果睇完醫生唔跟療程就插爆你,

對關於皮膚,糖尿,濕疹等等既病有感
醫生通常唔會建議一d健康飲食去改善源頭
,而係只叫你食藥控制個結果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞