據稱長榮將不接受以BNO登機 國泰:待政府公佈詳情

163 回覆
15 Like 234 Dislike
阿婆daily
台灣可以無證坐船去
向台灣反映啦
我相信係香港得英航敢唔聽港共話
不過機會都細
據稱
靜啲啦
我o係日本遇過JAL ground crew要求show HKID,我睇到佢本天書有remarks
點解長榮唔俾 BNO 上機? 佢啲空姐靚啲呀?
佢有本天書show 哂hkid / bno 係咩樣
我係日本坐華航經台灣返香港都要我show 身分證俾佢睇
樓上想講嘅係好多非hk base嘅航空公司地勤都唔知香港人同BNO有咩關係而且好多都唔知除咗BC之外仲有BNO呢樣嘢。最主要係佢見你用非香港發出嘅旅遊證件check in去香港嘅飛機,佢要make sure你有香港嘅居留權可以入境香港,而最大路可以show到你有香港居留權嘅就係香港身份證。
長榮主力做貨運
客就真係who fucking care
所以佢地係2020 年武漢肺炎少數賺錢嘅航空公司
以前張國煒仲係長榮嗰陣咪好。

係向英國領事館尋求協助

而家係英國人係外地失去返回自己原居地問題,會用英國emergency passport解決,if港共承認以bno身份開出嘅bno

or else英國要出bc俾你
正常係要去外國護照相應領事館返英國

英國國民係第三方國家出問題做乜搵中國嘅外交機構?
向台灣都解釋唔倒 洗咩去英國
咁我係外國唔見左張id 得番本bno 咁冇左入境權我要點
因航宣布左啦
去香港:需持有特衰身分證 以作檢查
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞