據稱長榮將不接受以BNO登機 國泰:待政府公佈詳情

163 回覆
15 Like 234 Dislike
支那法律

有居留權但無入境權

你吹咩
台灣企業最中意奶共
返到香港懶得拎id卡出黎 反正要慢慢等行李
或者e道多人counter 少人果時

咁咪會用bno出入香港境囉
佢依加暫時就係禁止左依樣姐
bno之前一路都少流通 大把人唔知
bc去香港就話有visa free 姐
但bno人地見唔到有visa free 又唔似cx咁好清楚依本護照既身份 咁咪check hkid card囉
其實hkid係香港居民可以入香港境
id card 又寫明hkid card 人地又點會唔識對呢
外國airline始終好驚放左個入唔到香港境既人上機
我英國同日本返嚟都唔駛show id
btw 其實討論之前嘅做法係無意義
BNO係for香港人only, 咁去香港點會要visa
講梗外國航空公司地勤未必清楚清楚呀
所以以前搭非cx 外國check in 都會check hkid card
仲有以前用得bno既人數有幾多先得嫁
人地外國非cx地勤見親都bc 有幾何見到bno
依個年代唔出奇
班支共kol就係想吹到block鳩埋用bno入機場
但依加港共或者支共都未敢咁做
一咁做真係除時迫英國要將valid bno轉bc
咁講唔係好make sense喎
如果佢唔清楚bno係咩嚟, 咁都唔會知香港人係用id card入境
佢check得hkid即係知bno係咩嚟
港共覺得政治問題大於一切
事實上bno今日起已經唔可以入香港境
入境處為左政治正確真係會做得出
英航都係先
國泰好似無跪
憎大房同佢要奶共直接因由,當星宇要開香港線佢有得選擇咩
你用身分證買機票?
香港唔承認唔係台灣唔承認wo
應該將來外國check in都要有hkid先上得機
如果放左個身上得bno無id card既人上機
一陣真係唔癲到玩原機遺返都起碼罰鳩佢錢啦
咁都無計
長榮集團創辦人張榮發早年是綠營金主
不過他掛了……現在是二代接班
他小兒子張國煒(小K)被趕出家門後自創星宇航空

如果有明確的事證直接跟交通部投訴就好
除了飛中港澳的航班應該是不會拒絕BNO護照登機

飛台灣就更不會拒絕了
無得遺返

香港永久居民,香港政府一定要收,所以入境拎BNO係可以入境,最多被政府玩鳩你 要你等幾十個鐘核實身份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞