慢性腎衰竭

100 回覆
0 Like 0 Dislike
嘻嘻 抵死
頂住
我老母六十幾歲去左鬼國換,本身有係公立跟緊個腎,之後無去睇幾個月,上左去鬼國換,因為識大粒,上去等左一個星期都無已經換到,都見到有其他香港人上去等,但佢地唔識人,等左一年都未等到,換完係上面訓左一個月,再係香港跟返公立個腎科,個醫生好驚訝,話我老母好搏,之後每幾個月都係公立覆診,一日食幾十粒藥,因為公立醫院跟住佢所以藥費好平,百幾蚊,到家下七十幾,換左十年,但正常換左腎十年都應該會衰退好多,但佢keep住係公立check,醫生都話佢個腎都重係好好,完全無差過,個腎重健康過我
話換就即刻有得換,
背後真係好黑暗
鬼國做咩都係靠關係
重要話個腎係有條廿幾歲嘅𡃁仔岩岩先打完靶立即運過黎打完靶前後都無3個鍾立即同佢換,話超新鮮
去到end stage未?

香港通常end stage先洗血
咁後生好大機會係遺傳,但係後生又容易d康復
樓主振作d照顧小朋友先
巴打 唔駛咁悲觀住
小弟今年31 上兩個月做超聲波發現右邊個腎比正常人細咗唔少 醫生就話可能係萎縮或者天生
我搵第個專科睇驗晒血同尿同照完mri 醫生都話應該係天生細咗 喺等結果呢段期間我都好撚驚 不斷上網搵洗腎各樣既資料
我上網見過台灣有洗腎病人 洗咗腎一年到加維持良好飲食習慣同運動 一年後唔駛洗腎靠食藥同保持良好習慣就得。
另外,我上網見過啲新聞關於人工腎,依家人工腎個開發進展其實唔錯,植入咗去老鼠同豬到都work,可能等多幾年就可以面世,造福病人。
我知道有呢個病係好慘,因為我有啲親戚都要每日洗肚或者洗血,但係保持樂觀既心態好重要,我一陣都要去覆診,醫生話我腎壓都高咗,可能係左腎要負擔埋右腎啲工作,所以我都要積極減磅同控制飲食。
希望巴打同你老婆唔好咁擔心啦,一齊加油💪🏼
Thx bro
老婆出左院2星期
但仲未搵到原因咩事病發
Btw多謝你經歷
希望你早日好返
洗肚/洗血各有好處
洗血平時可以游水/浸浴嗰d
壞處就飲食方面限制多d
加上每次捱兩針我睇到都覺痛
洗肚就去旅行比洗血方便d
飲食無咁多限制
壞處就較易感染 機洗有時夜晚響機會瞓得差d
咁巴打老婆依家情況係點?
有冇照mri?
建議出去睇下私家專科好啲
Thx bro
依家keep住每3-4日去洗一次血
飲食方面真係限制左好多
呢方法比較辛苦
Thx bro
下星期約左去做抽腎組織
希望可以知個腎咩事發病
重咁後生 真係洗幾十萬上去鬼國換腎,當然換都有個危險性
加油 巴打
加油
抽腎組織最慘係要卧床24小時
希望知咩事啦
不過有機會係搵唔到原因
飲食方面冬天仲好d
唔使飲咁多水,食就清淡為主就ok
Thx bro
Thx bro
希望搵到
住左兩星期都搵唔到原因
飲水一日都唔可以飲多過800ml
要睇下病人係第幾期
1-3期係可以靠飲食去延遲
但4期就有可能好快惡化到末期
樓主老婆如何?仲有冇update?
有冇換全一腎?
樓主
老婆後來點?現在安好嗎?
我係樓主朋友 樓主佢發生左啲事 應該會有一段時間回覆唔到
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞