慢性腎衰竭

100 回覆
0 Like 0 Dislike
撐住呀
洗肚都可以有相對正常既生活
夜晚用機洗/傳統落水都係
最緊要屋企人要支持同體諒
洗腎易過洗肚好多
只要做好衞生跟足指示
理論上風險比洗血低
不過真係睇腹膜頂得幾耐
其實喺香港有無得啊A指明話換個腎比啊B咁樣而唔洗排隊換?
因為香港有好神奇既都市傳說你洗血好快死 相信腎友界聽唔少
去到洗肚呢一步
除咗換腎都冇其他方法有好轉
機洗係比較好既方法
因為響瞓覺既時間洗肚唔太影響生活
不過飲食要注意飲水量
高磷/高鉀/高納之類既食物都要小食
洗肚機唔洗自己買
當年我響啲腎友組織有得借
但要出錢幫部機買保險
洗肚最主要小心啲肚喉既清潔
多數發肚都係因為肚喉個傷口唔乾淨
希望幫到你

利申:洗過肚十年,宜家主要響醫院洗血
機洗就日間可能唔洗留水係肚都得 視病況而定 生活質素都唔會太差 但呢個病唔會斷 唔會消失 要有預計慢慢轉差 不過一般都係非常非常慢
以前聽朋友講:
50-80萬左右, 但你預換完得10年命
廣東省有幾間醫院選, 但一定要做足功課, 搵排頭幾名果D
例如中山(但位處廣州), 廣州, 深圳 依幾個地方以外唔好考慮, 再遠就只可以考慮北京上海
雖然係大手術, 但失敗率其實好細, 幾日就出得院, 最主要影響係手術後既後遺症(排斥)同藥物既影響

不過3D打印器官有機會10-20年內出現
好似要親屬, 但知唔洗唔洗直系
Thx 絲打
等佢出左院就會諗呢一步
如果錢解決到問題就好
Thx bro
其實洗肚個存活率真係高d 因為可以preserve到多d residual renal function 同survival rate有直接關係
巴打同你老婆都要頂住啊
洗血係因為岩岩既腎指數過高
回落唔到 要用尼個方式幫佢
之後控制好啲 就會轉做腹膜透析 即係洗肚
有分機洗同手洗
如果屋企仲有小朋友要湊 我相信機洗會方便好多
就係夜晚訓 開機 洗 十幾個鐘
日頭可以唔洗洗 活動自如
洗肚價錢平 而且唔洗返醫院
如果排到有資助就會負擔輕啲 租機大概等三四個月起
到時醫院話叫你搵社工個啲

如果太太咁後生 有機會可以排到換腎
就算唔換 有好多人好年輕開始洗腎 都可以存活到好多年的 可以排下換腎

我個人唔建議去其他地方換 有朋友爸爸換完有其他感染過身

利伸 屋企人有洗緊腎
簡單講 洗血係將佢既血傳出黎入落機 洗乾淨洗返去病人身體 咁樣做個指數係會直接回落 數字上好似幾好
但洗血係好傷身 病人都會好攰 試諗下不停抽走你啲血 又入返落你度

而洗肚 係將洗肚水既糖分 放喺腹膜入面一段時間時間 然後吸走病人既水份同毒素 再排出
指數上無咁有效 但能夠維持返正常生活 相對上唔會影響人體其他運作 唯一壞處就係容易腹膜炎
如果有小朋友 有機會都俾機洗
因為手洗變左好難湊到小朋友
聽講過香港有私家會推薦你去邊間邊間做,做完係個邊住幾日,之後返黎香港私家醫院繼續睇,聽醫生講70-80萬其實叫做平,有d計返所有野要成100萬
Thx bro
第一次接觸呢個病
有好多野都唔明
到時出左院再睇下醫生嘅建議
唔該曬巴打
冇, 必須要洗腎
咁都得?鬼國做手術驚唔驚?
30都未到
以後生活麻煩好多
撐住呀
[加油區]腎病朋友與家屬支持交流區
https://lih.kg/2174189
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞