慢性腎衰竭

100 回覆
0 Like 0 Dislike
咁後生...
食呢個 Renadyl probiotics 可以減慢腎衰竭,貓狗腎衰竭都會食呢種(Azodyl)㗎
https://kibowbiotech.com/renadyl/

另外你老婆平時有無化妝?有就唔好再化啦

腎病要小心選食物,高potassium嘅唔食得
兩位都加油!
平時生活好正常
一日都3-4餐
得閒做下運動
件事真係好突然咁發生
想知平時有咩生活習慣
巴打加油
mola mola 有冇買到重症/人壽保險
加油ching
Thx bro
點解無啦啦會有? 無原因
我老母都係咁
之前去左鬼國換左個
咁撚易換?
之後點?
一係換咗佢
一係洗

醫生有冇話點解唔洗得肚?
成本低好多又可以係屋企自己做
唔易㗎 都係要識人
錢方面好似都洗左七,八十個先換到而家換完就無咩事係要定期係香港覆下診

唉不過老實講我個人黎講係極反對去鬼國換,感覺係用人地既不幸換成自己既野
我應該都會遺傳老母呢個病㗎啦,不過我寧願死都唔會去鬼國搞
我都唔識,但我估要預錢買洗腎機。如果能力有限,好似有D 醫院俾你排期。有就係屋企方便D

保重,要頂住呀!
洗肚好煩架,一日要洗3-4次
每次半個鐘至9個字
如果有錢就真係搭路上鬼國換咗佢,你預三四十個起碼
但乜都有風險,有d人就算成功換咗,果個腎又好快會玩完,真係睇彩數

老豆長期洗,廿幾年前鬼國換完,最後都係要洗
慢性腎衰竭,顧名思義係一個慢性病,除咗換腎之外係冇根治嘅方法,只可以用洗肚或者洗血嚟減輕個症狀,洗走啲代謝物。

香港係奉行洗肚優先,醫生會喺個肚度放條 tenckhoff catheter 做 CAPD,原理基本上就係以腹膜嚟代替腎嘅排毒功能,但係個問題係會有腹膜炎風險,同埋長年累月會影響個腹膜,有機會令到洗肚失效。

洗血嘅話,就會喺手嘅一條血管到放置 catheter 然後達成透析嘅功效,當然呢樣嘢都會有一定嘅風險,同埋嗰隻手以後就唔可以再用嚟抽血或者量度血壓。

換腎理論上係唯一一個可以醫治到慢性腎衰竭嘅方法,但係換腎會有比較大嘅手術風險,同埋終身都要食抗排斥藥,而抗排斥藥亦都會有一定嘅副作用。有時當初引致慢性腎衰竭嘅病可以復發影響到換咗嗰個腎,最後會再次令到個新腎衰竭。同埋長年累月由於身體會慢慢咁排斥個新腎,有心理準備個新腎終有一日都會再次衰竭。
洗肚 有分人手洗同機洗 人手洗要視病情 一日要洗幾次 機洗就好多時可以夜晚上機 洗足一晚 日間係全自由 機可以租 有馬會機構 問醫院佢地會知 最主要都係聽醫生點講
唔夠30
未講
姑娘話多數返去洗肚
依家仲留院緊
慘..
變左洗腎達人
睇下個情況係幾嚴重先
但多數都要諗呢個辦法
應該係機洗
Thx bro
加油啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞