慢性腎衰竭

100 回覆
0 Like 0 Dislike
前幾日老婆入左院,check到有呢個
依家都仲留緊院
要洗血,醫生講明出得院都要買部機黎洗肚
呢個情況係咪冇得救?要等換腎?
有冇人知可以做到啲咩
之前有冇啲咩症狀出現過?
呢幾日睇住佢插曬喉
乜都做唔到又冇得探病,好傷心
有冇人知呢個情況之後係點?
幫推

樓主頂住!
成日見頭暈,前幾日隻眼錢腫到睇唔到野
就拿拿聲去左醫生
當晚就留院
之後就check到有
暫時真係無咩斷尾方法
都係減慢惡化既速度
幾多歲 食野有冇嗜好
我老婆30都未到就有呢個病
屋企仲有個小朋友真係唔知可以點做⋯
醫生講到出院都要繼續洗既話,應該都幾嚴重同後期?

不過有機會洗一排之後可以控制到唔洗再用機洗,不過冇得復原,最多係控制住病情
知唔知病因?
一方面聽醫生意見照做,一方面真係要考慮下鬼國(認真)最好識上面愈大粒愈好。呢的時候都係跟返上面玩法啦我聽過既有兩個三十幾既做過。
暫時仲未check到
長期洗腎啦
認真答你,你預好辛苦,洗肚一日洗幾次,洗血一日洗6小時以上
呢啲都其次
喪失工作能力,成頭家靠你
皮膚變黑,好多一粒粒野生到四肢都係
心理上未必一時接受到
洗血好過洗肚,後者好易細菌感染,成日入院
好易有拼發症,最後死亡
腎有事會影響埋心臟,皮膚,肝,甲狀腺,呢啲巴打你遲啲就會知
其他唔講咁多了

最後條路好長加油
有錢買得起洗腎機都算好d, 政府有得租不過排到下世,如果唔係你老婆以後既生活就係每日朝早去醫院排隊洗腎
諗過最壞打算
如果真係要換腎情況,會賣左層樓去搞
真係冇諗過咁2x歲都會有呢個病
我以前在洗腎公司做左好多年IT,都識得些相關知識

洗腎分血液透析haemodailysis ,和腹膜透析 peritoneal dialysis,
其實血液透析haemodailysis 係比腹膜透析好,因腹膜透析有機會引致腹膜炎

但香港係全世界已發展地區好奇怪好提昌腹膜透析的地方,
原因係洗肚平過洗血好多,洗血係每星期 2-3次,每次 $ 1K-2K
巴打加油!
未知
住左4日院仲查緊
Thx bro
已經做好心理準備
無,只有等換腎,
機洗等你夜晚,訓時洗,日頭可做嘢,
唔用機洗,就1日洗3/4次,
不論機洗/掛袋洗,都要係肚做條喉出嚟接洗肚水,
間屋預咗變貨倉,放洗肚水,洗肚造口用品,
正常醫院會教你,因為仲有好多問題跟,發肚又點、飲食又點等等
平時無飲水?
平時食野係咪唔健康
生活規律唔正常?
加油啊💪🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞