EN護士面試揮手區

751 回覆
3 Like 33 Dislike
屌...
唔好入行啊........
走啊!!!!!!!!!!!
我其實都咁諗
自己本身做緊呢行(非nurse)
眼見好多en做咗4-5年都未轉到rn
做嘅嘢又一樣
但人工就少一大節
既然都係
一take過讀asso駁上rn好過
好過額外等多4-5年
不過自己又驚萬一駁唔返上去就係咁先
conversation 其實係比d 成績真係好差既人

佢哋唔想付出冇3322又想上位就慢慢報多七八年啦,機會係留番畀有努力同有準備嘅人

你有3322我就唔信你要同嗰班人爭
做en 會後悔
冇人叫你入到去GPA 考低過3.5㗎喎

我意思係你有3322+GPA 唔差,根本條路就冇佢哋講到咁漫長囉

利申:我有讀左一個sem HD, GPA 3.8X,而家quit 左retake 英文
明愛RN
前幾日in 完
收到second in未唔知今年會問咩呢
First in in完
收到 覺得有啲驚訝我咩都唔識
你係咪都係22號sec in
可摸耳分享下
成個面試正常半個鐘內搞掂
分筆試同小組面試
筆試15分鐘——答一條問題
小組面試可分為兩小part
1.佢俾條問題你2分鐘英文作答
答佢俾你條問題+自我介紹
2.小組中文討論
小組討論一條問題(唔係好記得幾多分鐘
senior year 3 rn waiting you
謝 清
梗係可以上year 3 啦(如果有3322),其實conversion course 係比兩類人讀

一邊係想半工讀既人

一邊就係冇3322又懶或者真係讀書唔叻既人
就如五條2點都多過3322既人,所以咪等到傻

呢樣就睇你目標 想做死一世rn就兩邊都報,想之後發展好啲就揀degree,我就揀degree 既,一定易入啲,因為嗰班5條2係冇得報架(ielts 就唔清楚)
3322你都覺得係精英咪繼續
conversion 8年左右,如果你好彩第一年就收

所以有能力就揀好啲,記住conversion 係for 咩人讀

上面嗰班畀負皮應該都係第二類人,唔好畀我講中
Time cost 一定貴過學費,420k做2-3年扣埋生活費其實已經搵得返

同埋人工point上到RN又要重新計過。升職又要讀返pt nursing degree,計返要用好多時間。

EN同RN 工作workloads差唔多,要考慮吓如果放工讀埋書workload更加大,後生就話捱得,但人大咗學習能力會比以前差,你都要考慮埋呢個point。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞