其實依家d車扭死軚仲會唔會傷車

131 回覆
4 Like 74 Dislike
窗到唔閂長期開住
盡量唔好著車,都好傷下架
agree
呢家講緊係扭死軚 會唔會比唔扭死軚更傷 我同你講係一定會

聽唔入耳就算
Cv joint 要換
一有呢類post一定有堆人話,架車一郁就傷,車都唔好揸

同D on9 用電話 notebook 話咩唔差過80% 唔低過20% 好傷電一樣
咁揸車一定比唔揸車更傷車
所以揸車好傷車
屌。。。我駁你唔到🤣
相機唔放防潮箱都得
隻勞放成年唔戴都得

只係識多樣野 知道點保養 令佢長命啲
你話我大把錢 到時漏油咪換 咁ok無問題

同埋你講咩充電80 20%
其實真正意思係鋰電池過充/過放好易壞
並唔係盲目跟呢啲咩80 20% rules(我都唔同意 咪得60%電用

唔係聽完就算 點解易壞 點樣導致佢壞 最重要係了解成件事背後原因

重申 你話我大把錢 壞邊樣咪換邊樣 咁當我無講過野
其實講得出著車會傷車、踩迫力會傷車之類說話既人,我覺得呢類人係車都無、甚至連牌都無,因為呢類人跟本就係無知,只有無知既人先會講得出。我以前幫個英國鬼佬朋友搵車,佢其中有樣條件係上手車主唔係大陸佬,我問點解,佢話大佬人用車好粗用,唔識得保養、唔知道機械原理,亂鳩咁用
認真覆要推
如果試過抬住個人黎行一條街就明白架車載個人對機件負荷有幾大
所以我通常都落車行,費事傷車
我懷疑呢班都唔知係咪五毛PR 係咁膠化啲post
傷 ball joint
點解扭到盡會傷車?
唔回直點解會傷?
我晌公司成日泊斜路,特登唔回直,防流後
架車揸咗十年都冇事
唔會
因為已經盡左 但個泵會繼續比力
等於你個碌已經hi左駁位轉唔到 你仲格硬扭
Ic ic
係超窄位既時候,好難避免唔停車扭死呔

稍為注意下,唔好成日咁做咪得咯
請問換 starter 大約幾錢?
以豐田普通車計, Corolla, camry 果啲
窗要久不久開,否則會易壞
唔回直有三個問題
1) 如果係風油軚 長期扭埋一邊泊車會有機會壓力谷爆油喉 到時扭唔到 到時真扭死軚 堂軚死左 電軚應該無事
2) 軚尺走位
3) 比啲盲毛揸車hi到突出黎既碌成份底擔唔洗要
以上係講緊泊平地

如果揸自動波+電子手制 泊斜路唔會特別扭向路肩
原因自動波有尾brake+P波鎖著波箱 已經足夠拉住1 2頓車
棍波冇p + 自動波無電子手制 斜路都一定扭向路肩
電子手制唔會有拉唔實既情況

利申: 以上都係綜合唔同人既經驗所得,未必百分百準確
棍波可以入一波啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞