其實依家d車扭死軚仲會唔會傷車

131 回覆
4 Like 74 Dislike
成日見人掉頭/泊車都扭死軚
學車師父都唔會教扭死軚 話會整壞佢架車
考車見扭死軚即刻送個細剔比你 再扭就大剔肥佬
定係依家d車扭死軚係唔會傷車
架車係佢哋自己嘅,扭到識飛都冇問題
以前嘅車係機械軚 原地轉真係唔掂
而家啲車有電軚/風油軚 基本上扭死軚都得

講真 喺啲閪停車場好多時都焗住要扭幾十手死軚先入到位
你得閒冇嘢做就度軚尺同換胎咪唔怕扭死軚
車胎唔轉嘅情況下扭軚, 都係傷胎傷軚尺嘅, 你有電軚風油軚只係冇咁傷, 唔代表唔傷
入到個位重要d定傷軚重要d
我學18時
泊車時,師傅叫我最後停定扭死軚扭返直
扭死軚 係講緊架車唔郁咁扭?

定係扭到盡扭到蹦蹦聲果d
前者
諗起以前個教車師父 為咗唔扭死軚又唔夠位
架車un 撚到貓王咁 鬆少少極力子 扭 踩迫力
想知too
驚閪咩傷車
自己扭唔傷 人哋扭就傷
同其實扭到盡都傷

扭死太呢啲當然唔好 積積下有問題先後悔太遲
一開車果秒就開始傷架啦,咁撚計較就搭巴士啦
唔係驚傷胎?
放係停車場供奉多
玩tesla嗰隻racing game實激死班錫車撚 原地係咁扭
泊車點都有1-2秒慢車會唔覺意扭死軚 應該無事
反而我係怕泊好車唔回直堂軚會有問題
好明顯係軚 幾千蚊條
一撻車 Engine 都好傷
而家慣咗推車算
扭死軚係減低風油軚尺壽命,電軚就減低摩打同負荷大既組件壽命,如果係新車,你錫住用,係耐用啲,講真香港人買部車番黎玩幾年就放,理hi得你,如果有揸過無power steering 車既人就會明白,扭死軚係要用幾多力去扭,所以明白扭死軚對機件負荷有幾大;你有錢,唔介意整,要自己輕鬆啲,咪扭死軚泊車調頭乜都好;想煩少啲,洗少啲,放車之前,自己又用緊,咪錫住用囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞