其實依家d車扭死軚仲會唔會傷車

131 回覆
4 Like 74 Dislike
扭死軚主要唔係傷軚
記乜錯
扭死呔係小剔。唔會係大剔
車廠想你多啲返去維修,咪點賺你錢

同 engine auto start/stop 一樣,到你玩爛個 starter 時已經過左保養,壞唔壞都唔關佢事
佢意思係換車
都唔代表你要扭死,可以郁住車嚟扭

就算車速只有 1km/h 都已經好過扭死好多倍
掉頭扭死軚都可以既,不過三手只能扭死兩手
扭死軚傷軚係誤解,之前上網睇過段片有個教車師傅講專教人扭死軚,佢部學車比學生練泊車扭死軚嘅程度已紅比普通車多好多倍,啲呔都係咁耐用。

考車扭死軚會肥都係誤解,佢剔你嘅係有無安全地、有效地控制部車,兩樣都唔關扭死軚事。
你揸廿年?
十年八載都換過部啦
架車有靈魂 會痛
扭死軚唔會大剔 扭唔撚到就會肥
明明dum兩腳油都傷緊部車
佢地又唔係揸到架車劏先至換
就硬係鍾意係到講點點點傷車
啱,做到我想佢做到既野咪得
邊個黎?
好似好多師傅都教學生唔好扭死軚喎
S位泊車啲師傅通常都教你有一下係死呔
講明話細TICK無所謂
其實話扭死軚傷車唔係講緊傷條車呔
樓上講咗,而家啲車扭𨋢都有動力,唔係靠你扭嗰個齒輪轉

其實所謂電軚,係有個摩打去輔助你唔需要出咁多力。
有或無風油軚同埋電軚系統喺硬件上,由軚環後面開始去到軚尺入面都有齒輪、十字頭、啤令,而呢啲零件包括個摩打都會因使用方式損耗。講傷車係指傷呢啲,而唔係話磨蝕車呔。

不過香港人多數喺壞之前都換咗第架車,所以傷唔傷都無咩人會咁重視
考車時,泊車唔扭直軚都合格,唔會有剔。
斜路泊車要扭軚防止溜前溜後。
唔揸車咪唔傷車
成日諗咁多點樣唔傷車 其實好辛苦
識唔識睇中文字,壽命短左
開窗都好傷隻窗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞