「突發」郵局假網呃信用卡資料

536 回覆
681 Like 10 Dislike
Push
唔知仲有無人記得以前有個Forum叫HKCC
報警啦⋯
郵政收件不了
寄件平就冇所謂
屌上個月先試過
之後想碌我兩皮
好想即刻cut 卡
我係英國寄野返香港
應該途中有人賣資料
而家啲人就咁睇就覺得人無腦
佢係有你email 全名同地址
同埋比原本預定日期遲左好多
你會真係以為填漏資料所以仲未到
由於欠缺資料,我們無法交付您的包裹,編號EB002366550HK。由於已經嘗試送遞了兩次,因此您需要為任何重新送遞付費。
香港郵政
智商稅
有冇人收過以下類似e-mail?
屌 今日先收到個 apple pay 話我有交易,
但個 mail 連 apple id 都無, 再去對返之前真 apple send 返黎張單就知係假
佢個 mail 仲比個 word 檔, 真 apple 就無 word 檔, 不過手痕禁左入去睇,
入面個單資料得洗左幾多錢同邊到洗,連 apple id 都無, 下面仲有個 support 網應該都係假,應該係想呃鳩人禁入去再拎apple密碼,之後即刻掃下毒, 就知個 word 檔原來係毒黎
屌 我都係類似咁不過係apple pay黎,正常apple pay唔會有pdf檔
就算一眼睇得出有問題都總係會有人中招
我試過入AE停咗喺loading
好危險咁
佢forward返真網站畀你咋嘛
只要見到呢類email sender 括號< xxx@delivery.seur.info> @domain 唔似係官網用開既,都要小心唔好click
hongkongpost .cc 係咪收咗檔
幾時會復活

> hongkongpost.cc
Server:  one.one.one.one
Address:  1.1.1.1

*** one.one.one.one can't find hongkongpost.cc: Non-existent domain
上面咪話左d騙徒可以spoof個sender address, 依個方法根本唔可靠
班仆街肯定呃左唔少人
佢地target人數肯定唔細啦, 同埋香港人咁忙好少會注意detail位
剛剛收到sms,話我有包裹,要我畀$50,一click落去,條link簡陋成咁,重要係我從來都冇留呢個電話收貨。
https://www.info.gov.hk/gia/general/202011/04/P2020110300690.htm

香港郵政提醒市民慎防偽冒電郵
香港郵政今日(十一月四日)提醒市民保持警覺,慎防有人冒認香港郵政發出電郵要求收件人繳付郵件派遞費用。

香港郵政發言人說:「香港郵政不會透過電郵要求收件人繳付郵件派遞費用。近日發現附件所示有香港郵政名稱及標誌的電郵並非由本署發出,市民切勿點擊任何可疑電郵的連結,或向其連結網頁提供任何個人及/或信用卡資料,或繳交任何款項。香港郵政已就該等偽冒電郵向警方報案,以作調查。」

香港郵政再次提醒,若市民對任何聲稱來自香港郵政的電郵及手機短訊或聲稱為香港郵政網站的真確性存有懷疑,請勿點擊內附連結或提供任何個人及/或信用卡資料,或繳交任何款項。如有查詢,可致電香港郵政熱線2921 2222。

2020年11月4日(星期三)
香港時間16時30分
網站已死
但銀行係咪話要自己找o左數先
之後幫你查完先比入返條數比你
跟住你唔捽佢6-8個星期都係冇影
結果仲可能話查唔到要硬食條數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞