「突發」郵局假網呃信用卡資料

536 回覆
681 Like 10 Dislike
我以前見D客人既罐頭網被hack左,久不久每個鐘就會send 幾封 垃圾mail出街。
正如你寄信個寄件地址寫特首辦都得,

正常gmail個d個server會限死左你用正確既電郵地址。

自己set既smtp server,sender你想點set都得,不過收件人用reply會去左0個個sender之嘛。
平時揾開佢笨柒
都未搵夠就比連登仔搞
好唔pro 冇做negative case, 404 page 都冇
我上次唔知訂風雲 還是李小龍郵票,一星期後開始收七八封釣魚電郵。
你自己起隻SMTP 中意咩email address send出都得
我仲係咁啱果日郵局會寄嘢過黎
但如果你reply呢封email就會send o左去真正香港郵政個email度
今朝訓醒未諗清楚
咁岩又有件件未寄到

停得切但
填左第一頁個人資料
呢個唔係阿拉伯文
卑左個21 點算啲個人資料
Email d header係可以spoof
要check SPF/DKIM/reverse lookip先知係咪spoof
我記得如果個包裹因為唔夠錢寄唔到比你,係會寄封信俾你,然後封信係有包裹果張相
我都係,屌爭啲gg,
琴晚發生 然後見到fd po ig story 叫大家小心,
嚇到我, 仲要咩連咗去apple pay
之後就打去cut card
好人好姐怕咩比人拉
push
俾政府攪應該洗完幾百萬等成年都係整pat屎出黎
spam左我幾個月啦 block左十鳩幾個email都仲有
IP address: 27.111.189.254
City: Central District
Region name: null
Country name: Hong Kong
Life Expectency: 79.5
Avg income: 24,543 EUR
Timezone: Asia/Hong_Kong
Sub continent: Eastern Asia
Country code: HK
Geo-targeting: true
◉ Latitude: 22.279495
◎ Longitude: 114.145996

昆尻左成廿萬, fatfat
先進過政府
個人經驗,出事搵銀行報fraud先,銀行有機會叫你搵埋merchant睇下有冇得refund。如果銀行唔肯退錢就要dispute/complaint。都搞唔掂可以同金管局投訴。如果要報警記得留證據(email, complaint letter之類)

有心理準備可能要搞好耐。

On9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞