「突發」郵局假網呃信用卡資料

536 回覆
681 Like 10 Dislike

證據1. 郵局網址為.hk尾,短訊提供連結網址為.cc尾
證據2. 短訊顯示包裹編號與連結內顯示包裹編號不一致
證據3. 故意提供兩個可行解決方案,但卻指出原因暫停其一方案,引導受害人選擇使用信用卡方案,騙受害人填寫信用卡詳細資料,並進一步盜用。

PS:以上係本人由昨日收到短訊開始對短訊內容嘅分晰,並未fc,有進一步消息將另行發佈。

收費方案只接受信用卡、提款卡,並需填寫詳盡資料。
好人好者見到 .cc 點會篤入去
呃啲經常通過寄郵局包裹嘅人唔注意,從而放下介心

上到個網仲叫埋你俾錢
去香港郵政主頁已經講咗係假網站

證據4. 經郵政局網址查詢有關包裹編號沒有任何資料

個domain 琴日先註冊
有啲人見到比得個21蚊細數就唔會留意
我都成日收/ 寄包裹
早幾個月開始收到呢類扮郵局email 未收過SMS
其實第一時間應該係上返香港郵政check 返個tracking no 係真定假 唔係篤佢D link
好多香港人唔會經常用郵局寄野,其次,短訊內轉無透露收到短訊者係寄出人定係收件人,容易誤會有人寄件比自己填岩電話但填錯地址
HKpost 不嬲都係派幾次派唔到就俾埋卡你自己去拎, 無人拎就會打回頭
仲點會咁好心叫你俾呢樣個樣幫你再派過
d騙徒太睇得起香港政府
結果好明顯
人人心態唔同,心心鐘比完錢先check no.咁就大鑊
早幾日收過, 無理到佢....
有正確地址先會有卡收,無正確地址可能會通個其他方式聯絡收件人

利申:未試過收卡以外方式聯絡我,所以我都唔g
好彩你夠懶
幫推

呢個騙徒好勁扮埋 2steps authentication
我老母前排都收到,佢係咪想搏啲真係等收件既人冇查就on99比錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞